A legjobb online tárhelyek a Google-tól a Skydrive-ig

2010.01.21. 10:57

A héten indult új szolgáltatásnak köszönhetően a Google Dokumentumokban (Docs) ezentúl nem csak táblázatokat, preziket és szöveges dokumentumokat szerkeszthetnek, de tetszőleges fájlokat is tárolhatnak és megoszthatnak egymással a felhasználók. A hasonló online tárhelyek nemcsak a pendrive-ot válthatják ki, de a közös munkában is sokat segíthetnek. Megnéztük, van-e a Google-énél jobb ajánlat az amúgy igencsak széles kínálattal rendelkező piacon.

Egy jó online tárhely olyan, mint a svájci bicska. Használhatjuk fontos adataink biztonsági mentésére, amely így betörés, tűz, sőt a vírusfertőzések ellen is védett. Megoszthatjuk kollégáinkkal - üljenek akár a szomszéd asztalnál, vagy a világ másik végén - a nagyobb fájlokat, amelyek e-mail csatolmánynak már túl nagyok, ráadásul ezekből is mindig a legfrissebb verzióhoz férhetnek hozzá. Saját adatainkat pedig bármilyen számítógépről elérhetjük, akárcsak egy mindig magunkkal hurcolt pendrive esetén. Arról már nem is szólva, hogy ez a fájlcserebere legkényelmesebb módja is.

Logikus lépés volt, hogy a Google belép erre a területre is, s ehhez a közös munkát támogató online irodai csomagját használja, amelyen eddig is lehetett tárolni és megosztani bizonyos fájlformátumokat. A kínálatot megvizsgálva elsőre úgy tűnik, eléggé szűkmarkúan mérte az ingyen elérhető kapacitást és funkciókat a keresőcég. Nézzük, valóban így van-e?

Google Docs - 1 gigabájt ingyen

A Google Docs mindeddig webes irodai csomag volt, az Office funkcióit (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációgyártás) kínáló, de az egyes dokumentumokon való közös munkát is lehetővé tevő eszköz. Mostantól azonban újabb elemmel bővül lehetőségeinek sora: tetszőleges (250 megabájtnál kisebb) fájlt feltölthetünk, hogy bármilyen gépről elérhessük, illetve munkatársainkkal megoszthassuk azt. A méretkorlát lehetővé teszi, hogy a levelezőrendszereknél szokásos maximális csatolmányméretet túllépve oszthassunk meg fájlokat másokkal és saját mobil önmagunkkal, de megakadályozza, hogy például mozifilmek vagy fizetős szoftverek illegális csereberéjére használjuk a szolgáltatást. Az ingyenesen rendelkezésünkre álló tárhely 1 gigabájt, ez azonban bővíthető, minden további gigabájt ára 25 cent évente. Egyelőre úgy tűnik, a legkisebb vásárolható egység 20 gigabájt, amelynek évi 5 dollár, azaz kevesebb, mint 1000 forint az ára, a következő csomag pedig az évi 20 dollárért bérelhető 80 GB.

Forrás: [origo]

A kezelés pofonegyszerű, egy Feltöltés feliratú gomb megnyomása után a Windowsban megszokott módon összeállíthatjuk a feltölteni szándékozott fájlok listáját, s gombnyomásra indul a folyamat. Az egyetlen extra, hogy eldönthetjük, melyik korábban létrehozott mappába kerüljenek a feltöltött állományok.

Windows Live Skydrive - 25 gigabájt tárhely ingyen

A Microsoft internetes tárhelyére Windows Live-os, azaz például a Messengerhez használt jelszóval lehet belépni, és nagyon egyszerű a csevegőprogramban lévő kontaktokkal megosztani a feltöltött tartalmakat, legyen szó képről, videóról vagy akár egy Excel fájlról. A Skydrive legnagyobb vonzerejének az számít, hogy 25 gigabájtnyi adatot lehet tárolni rajta, sajnos a használatát bonyolultabbá teszi az, hogy a feltöltött fájlok mérete egyesével nem lehet nagyobb 50 megabájtnál. Ha például egy 700 megabájtos filmet szeretnénk átküldeni rajta keresztül egy ismerősnek, azt előbb tömörítőprogrammal vagy például Total Commanderrel 50 megabájtos szeletekre kell darabolni, az ismerősnek pedig ugyanazzal az alkalmazással újra össze kell illesztenie.

Forrás: [origo]

Ugyanakkor a webes felület bármelyik böngészőből egyszerűen kezelhető, könnyedén lehet szabályozni benne, hogy ki melyik mappa tartalmához férhet hozzá, e-mailes meghívót is lehet küldeni a fájlokhoz, így akár a nyaralós fotók megosztására is jól használható, bár erre manapság a legtöbben a Picasát vagy a közösségi oldalakat használják. Egy külsős cég Skydrive Explorer néven olyan windowsos szoftvert is készített hozzá, amellyel a Skydrive-ra feltöltött tartalmakat úgy lehet böngészni a Windows Intézőből, mint egy helyi meghajtó tartalmát, ami megkönnyíti azt, ha egyszerre sok fájlt szeretnénk oda feltölteni.

eSnips- 5 gigabájt tárhely ingyen

A legjobb webkettes szolgáltatásokat felsoroló különböző toplistákon találkozhattunk pár éve az eSnips nevével: az oldal kezdetben azért élvezte számos felhasználó rokonszenvét, mert gyakorlatilag bármit fel lehetett tölteni rá megosztás céljából. Sajnos azóta már jelentős korlátozásokat vezetett be a tárhelyszolgáltató: a rendelkezésre álló tárhely 5 gigabájt, amely pénzért sem bővíthető, a feltöltött állományok azonban nem lehetnek nagyobbak egyenként 100 megabájtnál, a ZIP/RAR formátumú fájlokból pedig maximum 50 megabájtos méretig enged feltölteni a rendszer.

Forrás: [origo]

Ennél a szolgáltatónál az az extra, hogy a fájlok letöltőoldalának kinézetét testre szabhatja a felhasználó, a rendelkezésre álló sablonok között egy könyvelőiroda és egy metálzenekar is megtalálhatja a stílusához illő felületet. Az eSnips ugyanis egy közösségi megosztóoldal, melyen bár lehetséges az állományok privát megosztása is, elsősorban az azonos érdeklődési körű felhasználókat vonzó tartalmak összegereblyézésén van a hangsúly. Működtetői ingyenes PC-s és mobiltelefonos feltöltőklienseket is készítettek hozzá, illetve weboldalba ágyazható widgeteket és a felhasználók által összeállítható lejátszási listák használatát is lehetővé teszik.

Dropbox- 2 gigabájt tárhely ingyen

Hatalmas méretű fájlok netre mozgatásához nyújt segítséget a Dropbox. A böngészőből, mobilról és a számítógépre települő kliensből is elérhető tárhely alapverziójáért ráadásul még fizetni sem kell. Azok a felhasználók, akik csak a Firefox profiljukat, titkosított jelszavaikat és egyéb apróságokat mentenének el a webre, bőven beérhetik az ingyenes verzióval. Még egy-egy film alkalmi megosztása is belefér ebbe a felhasználási módba, hiszen a szolgáltatás nem figyeli, mekkora méretű fájlokat töltenek fel rá.

A szolgáltatás legnagyobb előnye, hogy egész könyvtárakat lehet segítségével megosztani barátainkkal. A címzett csupán egy levelet kap arról, hogy a továbbiakban hozzáfér az egyik mappánkhoz, ha bejelentkezik a Dropboxra. A Windows tálcáján megjelenő kliensprogram pedig lehetővé teszi, hogy figyelemmel kövessük a megosztott tárhelyünkön történő dolgokat, mutatja, mely fájlokat változtatták meg utoljára. A webes felület még ennél is többet tud, az iWiW hírfolyamára emlékeztető hosszú listában sorolja a közelmúlt változtatásait.

Forrás: [origo]

A Dropbox ingyenes verziója csupán egy szokványos pendrive méretének megfelelő 2 gigabájtos tárhelyet tartalmaz, azonban havi 10 dollárért már hatalmas mennyiségű, 50 gigabájnyi adatot tölthetünk fel a szolgáltatásba. Akinek ennyi sem elég, az havi húsz dollárért száz gigabájtnyi tárhely gazdája lehet. A Dropbox nem merevlemezként épül be a Windows Intézőjébe, csupán a Dokumentumok mappa egyik almappájaként tűnik fel, illetve a kedvencek között tűnik fel.

Jungle Disk- havi 400 forintért 5 gigabájtos tárhely

A nagy forgalmú weblapok üzemeltetőinek szánta az Amazon a végtelenségig növelhető méretű, S3 nevű tárhelyszolgáltatását, ám az otthoni felhasználókat kiszolgáló megoldásokat is építettek rá. A főleg biztonsági mentésekre kihegyezett Jungle Disk szolgáltatásra előfizetők havi két dollárért öt gigabájtnyi tárhelyet kapnak adataik tárolására. A további felhasznált gigabájtok ára 0.15 dollár, azaz körülbelül harminc forint. Ha az adatokat az Amazonnál szeretnénk tárolni, akkor még a feltöltéshez elhasznált sávszélesség után is kell fizetni pár centet, ha a Jungle Disket felvásárló Rackspace szolgáltatását választjuk, akkor nincs feltöltési díj. Összességében heti egy teljes mentéssel sem kell ezer forintnál többet fizetni a tárhelyért.

Forrás: [origo]

A Jungle Diskből van olyan verzió, ami nem csak mentésre való, hanem több számítógép között szinkronizálja az adatokat, sőt netes tárhelyként is funkcionál. Ennek az előfizetése pont egy dollárral drágább az alapcsomagnál, havi 3 dollárba, azaz 560 forintba kerül. Az alapcsomag itt is 5 gigabájtnyi tárhelyet tartalmaz, a további gigabájtok ára pedig szintén harminc forint körül mozog. Az egyetlen különbség, hogy az automatikus mentés mellett a drágább előfizetéshez járó szoftver hálózati meghajtóként is fel tudja csatolni gépünkre az internetes tárhelyet.

Fájlok átküldésére nem a legcélszerűbb a Jungle Disk, mert az ember nem szívesen adja ki a teljes mentését tartalmazó fiókhoz tartozó jelszavait. Erre a felhasználásra inkább az ftp tárhely a célszerű választás. A családi videók biztonságos archiválására, az idők végezetéig megőrzendő fájlok elmentésére viszont az egyik legjobb megoldás ez a szolgáltatás.

Wuala, közösségi tárhely- 1 gigabájt tárhely ingyen

A külső merevlemezeket gyártó francia LaCie online tárhelyszolgáltatása, a Wuala igazán közösségi szeretne lenni. Az alapnak számító fájlok, könyvtárak megosztása mellett akár a merevlemez nagyobb darabjait is fel lehet ajánlani a többieknek. Az elsősorban biztonsági mentésekre kitalált rendszer arra alapoz, hogy a világ összes számítógépe úgyse romlik el egyszerre. (Vagy ha igen, akkor úgyis hatalmas a baj.) Minden felajánlott gigabájtért ugyanennyi helyet kapunk valamelyik másik felhasználó gépén, amit a rendszer a netes tárhelyünkhöz csap. A Wuala kliense feltöltés előtt titkosítja az adatokat, így attól nem kell félni, hogy a másik gép tulajdonosa beleolvas a dokumentumainkba.

Forrás: [origo]

Aki nem szeretne felajánlani tárhelyet, de nem is éri be az aprócska, egy pendrive méretével megegyező egy gigabájttal, az vehet is magának további helyet. A tíz gigabájt ára évi 25 dollár, ötven gigabájtért 95 dollárt kell fizetni. A nagyobb helyigényűek akár egy terabájtot is vehetnek a Wualától, ehhez azonban már évi ezer dollárt, azaz 189 ezer forintot kell kicsengetnie a felhasználónak.

Ftp, a klasszikus tárhely - pénzért bármekkora

A kilencvenes évek végén mind a külföldi, mind a hazai felhasználók leginkább az ftp-protokollt használva küldözgették egymásnak például a netről levadászott mp3-akat. Sokan saját otthoni számítógépüket működtették otthon a letöltések kiszolgálása végett, a szerencsésebbek azonban valamilyen egyetemi vagy céges szerveren jutottak tárhelyhez, és erre másolták fel a tipikusan néhány megabájtos szeletekre darabolt formában a zenéket.  Ekkoriban még bőven a Bittorrent, és az óriási kapacitású winchesterek, a dvd-k korszaka előtt járunk, amikor egy honlap raktározására tíz-húsz megabájt tárhelyet kínáltak a cégek, és az e-mail postafiók sem volt több gigabájtos, mint manapság.

Az ftp-zéshez külön programot célszerű használni jelenleg is, ami a kezdőbbek boldogulását megnehezíti vele, de aki legalább a középiskolában látott már Total Commandert, az el tud boldogulni ezzel is. Az ismertebb kliensekkel gyakorlatilag úgy működik a dolog, mint egy fájlkezelő programban, az egyik ablakban a merevlemez tartalma látható, a másikban pedig a távoli gépé, ezek között lehet másolni és törölni. A veteránabb internetezők ma is előszeretettel használják, mivel megszokták használatát, sajnos azonban ftp-tárhelyet gyakorlatilag csak ismerőstől lehet ingyen kunyerálni, cégek nem kínálnak ilyet, hiszen nem lehet rajta például hirdetéseket értékesíteni, szemben a webes tárhelyekkel.

Forrás: [origo]

Rövid keresgélés után több hazai cégnél is találtunk fizetős ftp-tárhelyet, ebből egy két gigabájtosért legalább havi 800 forintot kérnek el, de van, ahol 4 ezer forintot számítanak fel. Egy 8-10 gigabájt tárolására alkalmas szervertárhelyért havonta 1500-2000 forintot kérnek el. Az ilyen típusú tárhelyek előnye az, hogy általában nincs megkötés arra vonatkozólag, hogy milyen fájltípusból legfeljebb mekkorát tölthet fel a felhasználó, így például videofájlt sem kell 40-50 megabájtos részekre darabolni ehhez a művelethez.

Melyiket válasszam?

Az elsőre gyengének ható Google ajánlat valójában messze a legolcsóbb tárolási lehetőséget nyújtja, hiszen évi negyed dollárt kér minden plusz gigabájtért, szemben a többiek két dollár fölötti ajánlatával, és az egy fájlra vonatkozó méretkorlát is a leggálánsabb a keresőcégnél. Akinek ez utóbbi nem fontos, az jól járhat az ingyenes Microsoft SkyDrive-val, hiszen 25 gigabájt tárhely igen bőségesnek mondható. Azoknak azonban, akik elsősorban biztonsági mentésre használnák a szolgáltatások egyikét, vagy kimondottan nagy méretű fájlokat tárolnának szerveren, mindenképp a fizetős megoldások közül kell választaniuk, hiszen az ilyen irányú kényelmes használathoz elengedhetetlen a korlátlan fájlméret és praktikus az is, ha Windowsban/Macen hálózati meghajtóként jelenik meg a távoli gépen nyújtott tárhely.