Magyar idő szerint január 27-én, 19 órakor kezdődött az Apple termékbemutatója San Franciscóban, a Yerba Buena Arts Centerben. Ennek témáját a cég, szokásáshoz híven, nem közölte, de várhatóan ismét színpadra lép Steve Jobs, és bemutatja azt az érintőképernyős táblagépet, amelyről hónapok óta egyre több pletyka kering az interneten.

Az eseményen emellett valószínűleg szó lesz az iPhone új, 4.0-s szoftverének újdonságairól, és a maces szabadidős alkalmazáscsomag, az iLife újdonságairól. Mivel élő videoközvetítés a bemutatóról nem lesz, az amerikai techblogok (Gizmodo.com, Engadget.com, TechCrunch, stb.) helyszíni bejegyzései és a twitterezők beszámolói nyomán közvetítjük az eseményeket.

20:35

Vége a termékbemutatónak. Nincs új iPhone-szoftver, sem maces iWork: csak az iPad volt az este újdonsága.

20:33

"A legfejlettebb technológiánk egy varázslatos és egyben forradalmi készülékben, hihetetlen áron" - fogalmaz Jobs az iPaddel kapcsolatban.

20:29

A már megvásárolt iPhone-alkalmazásokat az iPadre is fel lehet szinkronizálni, nem kell mégegyszer kifizetni őket. Az Apple újabb nagy rohamot vár a szoftverfejlesztőktől.

20:25

Jonathan Ive designer azt ecseteli a színpadon, milyen kényelmes az eszköz használata. "Nem kell alkalmazkodnom a készülékhez, az illeszkedik hozzám." Phil Schiller szerint "megváltoztatja azt, ahogyan elvégezzük a teendőinket." Mindez már inkább üres marketingszövegnek tűnik a látottak tükrében.

20:24

Kitámasztó filmnézéshez és egy dokkolható billentyűzet is vásárolható lesz az iPadhez. Utóbbit nem igazán értjük, ha egyszer olyan "forradalmi" a kezelőfelület...

20:19

Végre: az árak! Hatféle iPad jön ki, 16, 32 és 64 gigabájtos változatban, 3G-vel vagy anélkül. A wifis, 16 gigabájtos változat csak 499 dollár, 3G-vel már 629 dollár, a legdrágább, 3G-s 64 gigás változat, már 829 dollárba kerül.

20:17

Az iPad nemzetközi forgalmazása júniusban indul meg. A készülék kártyafüggetlen, de egy újfajta SIM-kártyával, a microSIM-mel működik.

20:15

Steve Jobs ismét a színpadon. Wifi és 3G is van a készülékben, de utóbbi csak mobilnetezéshez. Jobs az előfizetés-árakat is bejelenti: 15 dollárba keról hozzá 250 megabájt havonta, 30 dollár a korlátlan adatforgalom. Az AT&T hotspotjain ingyenes hozzá a wifi, és nincs hűségszerződés sem. Kérdés, idehaza mennyibe kerül majd mindez.

20:13

A szoftovercsomag minden egyes eleme 10 dollárba kerül, a három részes szoftvercsomag így összesen 30 dollár, az iTunes-ból tölthetők le.

20:11

Phil Schiller még mindig az iWorkkel dolgozik, most éppen táblázatokat szerkeszt. Eddig ilyen munkát nem nagyon láttunk hasonló készüléken, de a nagy durranás továbbra is elmaradt.

20:03

Következik az iWork, a Mac-világ Office-a. Steve Jobs egy éve kérte a fejlesztőket, készítsék el iPadre, és némi szabódás után ez is történt. A bemutató ezen részét Phil Schiller Apple-alelnök tartja, aki Jobst helyettesítette a korábbi bemutatókon. Többek között animált prezentációkat rak össze a készüléken Jobs foteljében ülve.

Az iPaden van "a világ legszebb szövegszerkesztője", büszkélkedik Schiller.

19:59

Edward Kenney True Compass című bestsellere 15 dollárba kerül az iBooksban.

19:55

Steve Jobs ismét a színpadon. Ahogy az várható volt, az iPades könyvletöltéseket mutatja be. Ez az iBook store: látványos, az iTunes-hoz hasonló színes felületen lehet a könyvek közül válogatni. A Penguin, a Harper Collins, a Simon & Schuster, a Macmillan és a Hachette kiadványai vannak a választékban. A megjelenítés szép, a könyvek itt is lapozhatók.

Jobs az Amazon Kindle-lel hasonlítja össze a készüléket, mondván: az Amazon jó munkát végzett az új piaci szegmensbe belépéssel, de a gombok nélküli iPad sokkal szebb. (Hátránya: míg a Kindle olyan kontrasztos és matt, mint a papír, addig az iPad egy világító képernyő.)

19:50

Az Electronic Arts egy iPadre írt Need for Speedet mutat be a színpadon. A játék kicsit szebb, mint az iPhone-on, de nem olyan szép, mint PC-n, mintha közelről néznánk egy HD-monitort - értékeli a Gizmodo. A vezérlés teljesen érintős, "kézzel" kapcsolható a sebességváltó, a kocsira kattintva válthatunk nézetet, és így tovább. Ez után egy baseball-játékot mutattak be.

Még ez előtt volt látható: az Apple Brushes néven rajzolóprogramot fejlesztett az iPadre, ami rétegeket kezel, többféle ecsetet használhatunk és így tovább - de nem egérrel rajzolunk, hanem az ujjunkkal, ami nyilván komoly előny lehet.

19:45

A színpadon a New York Times digitális fejlesztésekért felelős alelnöke, Martin Nisenholtz, aki a lap új, iPadre szabott olvasószoftverét mutatja be. Az NYT az elsők között mutatott be saját klienst az iPhone-ra is. Az iPaden nagyobb és szebb az újság, amelynek oldalai a nyomtatott laphoz hasonló formátumban jeleníthetők meg, átméretezhetők, és felugró galériák, beágyazott videók is megjeleníthetők benne. Összességében szép és jobb, mint csak a weben olvasni a lapot.

19:42

Új SDK (fejlesztői környezet) is érkezik az iPadhez. Az Apple egyik partnere játékokat mutat be a készüléken, de eddig egyedül a nagyobb felbontás miatt tűnik izgalmasnak a dolog. A nagyobb méret miatt viszont nem tűnik olyan praktikusnak játékhoz az iPad, mint az iPhone vagy az iPod Touch.

19:38

Ismét van frissítés: Wifi, Bluetooth, GPS és gyorsulásmérő szenzor (a képernyőforgatáshoz) van a készülékben, és 10 órás az üzemideje, 1 hónapos (!) készenléttel. A színpadon közben Scott Forstall Apple-alelnök, aki a szoftverekről beszél. Az iPad képes futtatni az iPhone-alkalmazásokat, vagy kicsiben, a képernyő közepén, vagy teljes képernyősre nagyítva. (A felbontása nagyobb, mint az iPhone-é, ezért így kicsit pixelesebb az élmény.)

Forrás: AFP

19:36

A forrásaink frissítései elakadtak. A készüléken, úgy tűnik, nincs sem webkamera, sem telefonálni nem lehet vele.

19:30

Végre kapjuk a pontos specifikációkat: pontosan 9.7 hüvelykes, kapacitív kijelzője van, 1 gigahertzes Apple A4 chip működteti a készüléket, 16-64 gigabájt Flash memóriával. A kütyü vastagsága mindössze fél hüvelyk (=1,27 centiméter), és másfél font, körülbelül 70 dekagramm a súlya.

Forrás: AFP

19:27

Az Engadget élő közvetítése, úgy tűnik, nem bírja a terhelést. Közben még több kép került fel a Gizmodóra: könyvhöz hasonló lapozós effektek látszanak a gépen, és a címtár is képformátumú. Steve Jobs egy teljes képernyős YouTube-lejátszást is mutat a tableten.

19:24

Zeneletöltés: Egy komplett iTunes zenebolt van a készüléken, amit eddig csak a számítógép klienséből lehetett böngészni, igen szép interface-szel.

19:22

Az iPad fotóalbumát látjuk, amely automatikusan térképre is teszi a képeket.

19:20

Szép nagyok a készüléken a weboldalak, és a billentyűzet is nagyon kezes, úgy tűnik, de eddig nem derült ki, mi lesz az iPad nagy dobása. Sajnos nincs képernyőből kiemelkedő pöckökkel ellátott virtuális billentyűzet, csak egy olyan, mint az iPhone-on - de nagyobban.

ForrA!s: [origo]

19:16

"Ez sokkal intimebb, mint egy laptop." Jobs videólejátszást, webböngészést, Google Maps-t mutat az iPaden, immár a színpadra helyezett fotelben ülve. A készüléket ugyanúgy kell megnyitni, mint az iPhone-t, egy csúszkával, és a képe is elforog, viszont a képaránya nem széles vásznú. Jobs kiemelei, hogy TV-show-kat és filmeket is lehet nézni rajta.

Korábban kisebb derültséget keltett, hogy ahogy Jobs a webböngészőben matatott, a böngésző jelezte egy plugin hiányát. Lehet, hogy a tableten sem lesz Flash.

19:13

Steve Jobs kezében az óriási iPhone-hoz hasonló, széles, fekete kerettel ellátott készülék, amelyen egy hatalmas, virtuális QWERTY-billentyűzettel lehet szöveget bevinni. Jobs a levelezőprogram felületét mutogatja. A fogadtatás egyelőre mérsékelten lelkes.

Forrás: [origo]

19:10

A várva várt új készülék neve: iPad! Steve Jobs nem vacakolt sokat, máris a közepébe vágott. A kivetítőn már látható is az új készülék képe.

19:09

A bevételeit tekintve az Apple a világ legnagyobb, mobileszközöket gyártó vállalata. Nagyobb, mint a Sony, a Samsung, és a Nokia...

19:06

Apple-eredmények számokban: 250 millió eladott iPod 2001 óta, 284 Apple bolt világszerte, 140 ezres választék az iPhona App Store-ban, 3 milliárd eladott szoftver.

19:01

Hatalmas taps fogadja a színpadra lépő Steve Jobst, aki köszönti a közönséget. Az Apple-alapító bejelenti, hogy egy varázslatos készülékkel indítják a 2010-es évet, de előtte összefoglalja, mi az, amire éppen büszke a cég.

18:53

Most kaptuk a fülest, a Google keresési trendjeit is az Apple Tablet és bemutatóval kapcsolatos keresések vezetik. Hagyományosan ilyenkor omlik össze a Twitter is, ahol szintén ez a téma jött fel az első helyre.

18:47

Egyelőre csupán egy asztal, egy szék, és a háttérben a kivetítőn lebegő hatalmas Apple-logó fogadja a terembe érkezőket a színpadon.

18:42

Jelen pillanatban 4007 hírt tálal a Google News az Apple tablettel kapcsolatban, ez olyan kétezerrel több, mint kora délután. Közben, ha minden igaz, már engedik be a tömeget a helyszínre.

18:30

Hatalmas tömeg a Yerba Buena Arts Center előtt, alapvetően bulihangulatban. A Gizmodo és az Engadget bloggerei odakint ácsorognak, és várják, hogy beengedjék őket. A gizmodósok Stephen Fry brit színészt is kiszúrták az előcsarnokban ácsorogni Jonathan Ive, az Apple hardverdesignere társaságában.