Alternatív internet kialakulásával riogat a szakértő

2010.01.28. 15:39

Bizonyos országoknak politikai céloktól vezérelt, alternatív internethálózatok kiépítésére tett lépései a világháló jövőjét veszélyeztethetik - mondta az internetes címeket kezelő nonprofit szervezet vezetője.

Rod Beckstrom, az ICANN vezetője szerint meg nem nevezett országok a jelenlegi internettel párhuzamos hálózatok fejlesztésével kísérleteztek. "Ezek a próbálkozások már megtörténtek. Nem töprengünk azon, hogy kik foglalkoztak ezzel" - hangsúlyozta Beckstrom, hozzátéve, hogy a próbálkozások ellenére az alternatív hálózatok fejlesztői is a jelenlegi rendszernél maradnak.

Blogbejegyzések szerint Kína és Oroszország kísérletezett az internetes domainneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) rendszerének megkerülésével. Az ICANN szerint ebből akkor lehetnek problémák, ha a jelenleg használatos legfelső szintű tartománynevek, azaz a webes címek utolsó pont utáni részei, mint például a .com, .cn, vagy .net mellett új, nemzetközileg el nem elfogadott végződéseket is használni kezdenek.