Csalók is rászálltak az iPadre

Vágólapra másolva!
Bár egyelőre úgy tűnik, az Apple új táblagépe, az iPad fogadtatása nem a legjobb, a csalók mégis ki tudják használni az érintőképernyős hordozható masina megjelenése kapcsán zajló hírverést.
Vágólapra másolva!

A csalók részben már az iPad hivatalos szerdai premierjét megelőzően akcióba léptek, ekkor ugyanis még mindenki csak tippelgette, hogy az Apple új ketyeréje vajon hogy fog kinézni, és mire lesz képes, az online híroldalakon is a legkülönbözőbb elnevezések és kémfotók terjedtek. Biztonsági szakértők beszámolója szerint a csalók ebben a fázisban leginkább arra koncentráltak, hogy a webes keresőkben az új táblagép iránt kutakodó felhasználók közül minél többet eltérítsenek különböző trükkökkel a találati listák előkelő helyeire feltornászott saját oldalaikra.

Ezeken a honlapokon át aztán a látogató számítógépén biztonsági réseket és egyéb potenciális támadási lehetőségeket kerestek automatikusan, ezeken keresztül pedig kártevőket próbáltak juttatni a PC-kre, vagy adatokat kíséreltek meg lopni azokról - írja a BBC.
A biztonsági szoftvereket fejlesztő CA cég szakértője szerint a csalók olyan oldalakat is létrehoztak, amelyek legitim híroldalakról automatikusan szívták át a legfrissebb, az iPaddel kapcsolatos információkat, és ezeket vegyítették kártékony tartalmaikkal. Annak köszönhetően, hogy ezek az oldalak a legfrissebb információkat tartalmazzák, a keresési listák vezető helyeire kerülhetnek be, amely egy statikusan generált csalóoldal esetében nem valószínű.

Meglepően fejlett módon alakítják ki az ilyen oldalakat a csalók: a CA szakembere szerint arra is volt példa, hogy az oldal látogatóin ellenőrzést végeztek, és más-más szájtra irányították át a maces és a PC-s felhasználókat. Ezeken többek közt hamis biztonsági szoftvereket, vagy bankkártyával olcsón megvásárolható kalóz filmeket kínáltak megvételre.

Egy másik fajta csalás esetében egy olyan oldalra kerül a netező, amely a Google kereső találati oldalára hasonlít, az ezen lévő linkek azonban mind kártékony honlapokra vezetnek. A szakértők a védekezéshez a szokásos tippeket javasolják, azaz víruskereső, tűzfal használatát, és a szoftverek folyamatosan frissen tartását a megjelenő patchek telepítésével, valamint azt javasolják, idegen, ismeretlen oldalak ajánlataiban senki ne bízzon.