Ahol a világon a leggyorsabban lehet letölteni

Vágólapra másolva!
Dél-Koreában, Hongkongban és Japánban lehet a leggyorsabban letölteni az internetről, ám a széles sávú internet elterjedtségének arányában Pécs és Miskolc Európa élmezőnyében található a világ minden pontján szerverrendszereket működtető Akamai cég szerint.
Vágólapra másolva!

A társaság negyedéves jelentésében egy olyan rangsort is közöl, amelyben az országokat a helyben elérhető internetes infrastruktúra alapján rangsorolják - a statisztikai adatokat saját, az egész világot behálózó szerverparkjának naplóiból generálták.

Dél-Koreában a leggyorsabb az internet

Ez alapján Dél-Koreában a legjobb a helyzet, ahol egy átlagos internetező 14,6 megabit/s-os letöltést biztosító kapcsolatot használ, a második helyen Japán áll 7,9 Mbps-os átlagával, a harmadik helyen pedig Hongkong került 7,6 Mbps-mal. A sebesség-toplista negyedik helyén szerepel még Románia is 6,2 Mbps-os átlagával, Svédország 5,7 Mbps-mal, ám az Egyesült Államok csupán a tizennyolcadik helyet érte el 3,9 Mbps-os értékével.

Forrás: [origo]
A rózsaszín pontok jelzika leggyorsabb internetet a térképen



A világátlag egyébként a tavalyi év harmadik negyedévében 1,7 megabit/s volt, ami több mint másfélszerese az idehaza elérhető legolcsóbb ADSL-kapcsolatokénak. A társaság statisztikái szerint a világszerte működő internetkapcsolatok csupán 19 százaléka biztosít 5 Mbps-nál gyorsabb átvitelt.

Pécs és Miskolc az élvonalban

Bár hazánk nem jutott be az Akamai a gyors internetelérések alapján a toplistába, amelyben azok a városok találhatók, ahol a legnagyobb az 5 Mbps-nál gyorsabb internetkapcsolatok aránya. A társaság mérései szerint Pécsett a netkapcsolatok 90 százaléka, Miskolcon pedig 88 százaléka felel meg ennek a feltételnek, ráadásul az európai toplistára még Debrecen is felkerült 76 százalékos arányával.
A látványosan gyors, 25 Mbps-nál gyorsabb letöltést biztosító elérések részesedése azonban még az első helyen álló Dél-Koreában is csupán 16 százalékos, ráadásul az ilyen kapcsolatokból a második helyen álló Japánban nagyságrendekkel kevesebb, mindössze 1,9 százalék működik. Meglepő módon az Akamai Romániában is majdnem ugyanennyit, az elérések 1,8 százalékát sorolja a felső kategóriába.