Pereskedne a kínai iPad-hasonmás gyártója

Vágólapra másolva!
A kínai iPad-hasonmás gyártója bírósághoz fordul, ha az Apple az ázsiai országban is árusítani kezdi nemrég bejelentett táblagépét - bár ezzel valószínűleg csak magát tenné nevetségessé a shenzeni cég.
Vágólapra másolva!

Kínában már fél éve kapható a P88 típusszámú tábla-PC, amelyet nem csak a szakújságírók, de gyártója, a Great Loong Brother nevű shenzeni székhelyű elektronikai vállalat is az iPad hasonmásának (merészebben fogalmazva: klónjának) tart. Utóbbiak olyannyira, hogy akár perre is mennének az Apple-lel - derül ki a cég elnökének nyilatkozata szerint. Xiaolong Wu a spanyol El Mundónak adott interjújában közölte: ha az Apple Kínában is forgalomba hozza az iPad tabletet, akkor "nem lesz más választásuk", mint hogy a hatóságokhoz forduljanak.

Forrás: [origo]
A P88: mint amit az iPhone ihletett...

Wu szerint az Apple nem csak az érintős számítógép koncepcióját másolta le a táblagéppel, de az iPad háza, és a képernyőt övező fekete peremet is a kínai gyártótól másolták. A cégvezető ezt "plágiumnak" nevezte az interjúban, noha amiről beszél, tulajdonképpen szellemi tulajdonjog megsértése, vagy szabadalomsértés lenne, ha lenne alapja. A Wired szerint viszont a cég semmi mást nem akar, csak az iPaddel kapcsolatos hírverés kapcsán egy kis reklámot csinálni magának.

Forrás: AFP
Az igazi iPad

A történet abszurditását fokozza, hogy miközben a kínai gyártó vádolja az Apple-t lopással, a cég vezetője tagadja, hogy a P88-as formáját, vagyis a jól ismert ezüstös szegélyt és fekete borítást ők másolták volna az Apple iPodról vagy iPhone-ről. "A gépeknek teljesen más a funkciója, így ez teljesen alaptalan" - nyilatkozta Wu az El Mundónak.

A P88-as táblagép a specifikációit tekintve tényleg nem sok hasonlóságot mutat az iPaddel: a gépet Atom processzor működteti, az érintőképernyője nem multitouchos, csak egy hagyományos, rezisztív - nyomásérzékelős - kijelző, Windows XP fut rajta, és webkamerája, winchestere van. A Wired összefoglalója szerint a shenzeni gyártó egy - nem túl jó - netbookot csomagolt egy táblagép házába, és a P88-as leggyengébb pontja az üzemidő: az érintős netbook csupán másfél órát bír egy feltöltéssel. A szaklap szerint így a kínai cég inkább csak nevetségessé teszi magát a nyilvánosság előtti vádaskodással.