Profin fotóz az Olympus amatőr fényképezőgépe, az E-PL1

Rendkívül egyedi digitális fényképezőgépet mutatott be az Olympus: a PEN E-PL1-esnek olyan objektívje van, mint egy profi tükörreflexes gépnek, mérete és kezelése azonban az átlagembereknek szánt kompakt típusokéra hasonlít, emeleltt nagyfelbontású videót is lehet rögzíteni vele.

Az előd P1-es típust leváltó Olympus E-PL1-es márciusban kerül a boltokba 600 eurós, vagyis mintegy 160 ezer forintnak megfelelő áron. Ez a modell gyakorlatilag egy olyan univerzális típus, amely nem csak kezdő, vagy éppen profi felhasználók igényeit képes kiszolgálni, hanem mindkét csoportét egyszerre.

Ez annak köszönhető, hogy a készülékbe a Mikro-Négyharmad elnevezésű technológiát építették be, ami gyakorlatilag a fotóriporterek által is használt tükörreflexes fényképezőgépek jobb képminőségét teszi elérhetővé kisebb, kompakt gépházzal rendelkező típusokban is. Az E-PL1-es másik fontos paramétere, hogy objektívje cserélhető  - például nagylátószögű vagy ultrazoomos - típusra cserélhető , ami a kompakt kategóriában igen egyedi jellemző. Alapból 28-85 mm-es átfogású, azaz háromszoros optikai zoomot biztosító lencse jár a kamerához.

Forrás: [origo]12,3 megapixeles Live MOS képérzékelővel szerelik fel az új modellt, emellett a gépházba  képstabilizátort is építettek, ami abban segít, hogy ne legyenek bemozdultak azok a fotók, amelyeket nem túl jó fényviszonyok közt, állvány nélkül készítenek. A készülék 720p felbontású HD-videót is tud rögzíteni, s nem csak fotózás, hanem mozgókép felvétele esetén is lehet például effektusokat, vagy mélységélességet állítani - utóbbival azt lehet szabályozni, hogy mi legyen éles, és mi elmosódott a képen. Sajnos a PEN fényképező a mostanra kissé elavult MJpeg formátumot használja, amely bár jó kompatibilitást biztosít, hatalmas méretű fájlokat generál.

Az E-PL1-es menüjéből különböző szűrők, automatikus beállítást biztosító témamódok, panorámafunkció is elérhető, a felnyitható vaku mellett pedig akár külső villanót is lehet csatlakoztatni a készülékre, amelyet HDMI-csatlakozón keresztül tévére is egyszerűen rá lehet dugni. Hátlapján 2,7 colos LCD-n lehet visszanézni a felvételeket, de szükség szerint átnézeti keresőt is lehet csatolni a fényképezőre.