Lecsaptak egy kínai hackerakadémiára

Vágólapra másolva!
A Black Hawk Safety Net weboldalán több ezren tanulhatták meg, hogyan kell online támadásokat indítani, és szoftvereket is kaphattak hozzá.
Vágólapra másolva!

A kínai hatóságok még novemberben számolták fel a hackereket képző weboldalt, de a kínai állami média csak most adott hírt róla - írja a Guardian. A www.3800cc.com webcímen üzemelő oldal trójai kémprogramok, jelszólopó szoftverek használatát tanította meg az érdeklődőknek. A szájtot a Kína középső részén található Hubei tartományból működtették, a helyi rendőrség három embert tartóztatott le, több számítógépet és egy autót is lefoglaltak.

A hacker-aspiránsoktól az oldal üzemeltetői pénzt is szedtek a kiképzésért és a szoftverekért. A VIP-tagság 12 ezer jüanba, vagyis körülbelül 350 ezer forintba került a jelentkezőknek, akik viszont biztosra vehették, hogy a megszerzett tudás birtokában pénzt is kereshetnek az interneten mások fiókjainak feltörésével és személyes adataik értékesítésével. A hackerhálózat egyik tagja szerint sok kibukott diák tartotta el magát az oldal segítségével, az egyszerűen használható hackerszoftvereket használva.

A Black Hawk Safety Net üzemeltetői a hatóságok becslései szerint több mint egymilliárd dolláros haszonra tettek szert a fizetős kiképzéssel. Az oldalnak 17 ezer előfizetője és rajtuk kívül 170 ezer érdeklődő, de nem fizető regisztráltja volt. A kínai hatóságok valószínűleg nem csak ezt az egy hálózatot számolták fel novemberben, a Guardian forrásai szerint ugyanis több hasonló szájt is elérhetetlenné vált azóta, amelyek szintén pénzért árultak netes támadásokhoz való szoftvereket.

A kínai informatikai minisztérium szóvivője szerint a kiberbűnözők elsősorban hazai célpontokat támadtak: tavaly több mint 42 ezer támadást regisztráltak a hatóságok a háromszázmilliónál több internetezővel rendelkező országban. A hackerképzők elleni nagy szabású rendőri akciókról a kínai hatóságok egy hónappal azután adtak hírt, hogy a Google bejelentette, nem hajlandó tovább cenzúrázni a keresőtalálatait, mivel kínai hackerek támadták meg a szervereit.