Mobilok lehallgatása miatt támadják a Nokiát és a Siemenst

2010.02.16. 10:55

Sirin Ebadi Nobel-békedíjas iráni emberi jogi ügyvéd szeretné elérni, hogy büntessék meg azokat a vállalatokat, amelyek a társadalom elnyomására használható felszerelést szállítanak az iráni rendszernek. Egy hétfői interjújában a Nokiát és a Siemenst említette név szerint.

Ebadi a gazdasági szankciók ellen foglalt állást, mert azok szerinte a népet sújtják. Felidézte ugyanakkor, hogy az amerikai kormány a múlt hónapban 536 millió dolláros pénzbüntetést szabott ki a svájci Credit Suisse Group bankra, amiért az megsértette az Irán ellen hozott szankciókat.

"A kérdésem Amerikához az, hogy miért nem hoznak ugyanilyen súlyos büntetéseket azon vállalatok ellen, amelyet ellátják Iránt a nép elnyomásához szükséges eszközökkel" - mondta a brit hírügynökségnek nyilatkozva annak kapcsán, hogy a két cég az Iránnak szállított mobiltelefon hálózatba eleve beépíti a lehallgatás lehetőségét. "A Siemensről és a Nokiáról beszélek... Ez lecke lenne más társaságoknak is" - jelentette ki.

Az érintett cégek elismerték, hogy az általuk Iránnak közösen eladott hálózatok képesek erre, de azzal védekeznek, hogy ezt a nyugati kormányok kérésére építik be, mivel azt a fejlett országok bűnüldöző szervei is használják nyomozások során."Ez a nemzetközi ipari szabvány az amerikai és az európai kormányok nyomatékos kérésére" - mondta Ben Rome, a Nokia szóvivője.