Lejárnak az ingyenes Windows 7-ek

Vágólapra másolva!
Még két hétig élvezhetik az ingyen kapott operációs rendszereiket a Windows 7 tavaly kiadott tesztverzióját futtató felhasználók minden megkötés nélkül. A Release Candidate (RC) nevű, ingyenesen terjesztett, majdnem végleges verzió ugyan nyárig működőképes, de márciustól már automatikus leállással és szomorú háttérrel borzolja a felhasználók idegeit. Lassan ideje lesz váltani.
Vágólapra másolva!

Egyéves tartós tesztre kaphatta meg bármely érdeklődő a Windows Vista utódját tavaly májusban. A felhívás nem a végül kiadásra kerülő verzióra, hanem a fejlesztési szakasz korábbi állapotában leledző RC változatra vonatkozott. Ebben a fázisban a szoftver már tartalmazza az összes funkciót, a legtöbb hibát is javították benne, ám még előfordulhatnak apróbb váratlan problémák, kellően stabil rendszerről van szó, ezért nagyon sokan használják ezt a kiadást azóta is.

A nyilvános teszt félideje után, 2009 októberében megjelent a Windows 7 végleges verziója is. Az addig csak próbálgatott rendszert beárazták, a visszafogott zöld-kék-fekete dobozok felkerültek a boltok polcaira. A szerencsésebb felhasználók a karácsony környékén beszerzett, Vistát futtató PC-jükhöz ingyenesen kapták meg a Windows 7-et, ám ezek az akciók mára lezárultak. A cégek honlapjairól származó információk szerint január 31-e után egy, még Vistával megvásárolt, új masinához sem lehet ingyen telepítőlemezt kérni a gyártóktól.

Nyár elejéig gondolkodhat

A Windows 7 RC rendszerek egészen 2010. június 1-jéig működőképesek maradnak, azonban márciustól elsejétől a felhasználókat fekete háttérkép fogadja, a tesztverzió pedig automatikusan kikapcsolja a PC-t minden második órában. A leállás nem fogja váratlanul érni a felhasználókat, a szoftver ugyanis tegnap óta rendszeresen közli felbukkanó ablakokban, hogy vége az ingyenes tesztnek. Nyár közepétől újabb kellemetlenségek jelennek meg. A számítógép asztalán feltűnik az "A Windows e példánya nem eredeti" üzenet. Ezzel egy időben megszűnnek a frissítési lehetőségek, sőt az eredeti operációs rendszert igénylő letöltéseket sem lehet már beszerezni a lejárt RC-verziót futtató gépekről.

Mit lehet tenni?

Rossz hírünk van, ha a tesztverziót használta, kénytelen lesz újratelepíteni a rendszert abban az esetben is, ha megvásárolta a Windows 7 végleges verzióját. Ezt persze a Microsoft is előre jelezte még a tesztverziót installálóknak, olvasói leveleink alapján azonban ennek ellenére sem tudatosult sokakban a tény. Mivel az RC verzióban még számos, nem végleges szoftverkomponens található, teljes cserére van szükség, azaz nem lehet sem upgrade-elni, sem pedig trükközni. Manapság a böngészés során használatos hitelesítések, cookie-fájlok, a víruskeresők használatához a helyes rendszeridőt kell alkalmazni a zökkenőmentes boldoguláshoz, így még az sem hozhat megoldást, ha egyszerűen visszaállítjuk a dátumot.

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

A Windows Áttelepítő segít átköltöztetni a beállításokat, fájlokat, sajnos szoftverekkel nem boldogul

A Windows 7 tesztverziójáról való átállást valamelyest meg lehet könnyíteni a Windows Áttelepítő alkalmazásával: ez az ingyenes segédprogram egyebek mellett a dokumentumok és a programok beállításainak átköltöztetését teszi lehetővé. A program egyébként letölthető a fenti linkről, de a Windows 7 (és az XP, Vista) telepítőlemezén is megtalálható a /support/migwiz mappában, migwiz.exe néven.

A költöztetés történhet speciális USB-USB kábelen vagy hálózaton keresztül, de akár pendrive, külső merevlemezre való mentéssel is. Ez utóbbi akkor jön jól, ha ugyanarra a számítógépre akarjuk átvinni az adatokat. Akár manuálisan is kiválaszhatjuk az átmásolni kívánt mappákat, de ha mondjuk a zenéket és filmeket is felvesszük a listára, a költöztetendő állomány mérete tetemesre nőhet. Fontos megjegyezni, hogy a program csupán a beállításokat veszi át, az új rendszeren sajnos minden egyes alkalmazást újra fel kell telepíteni. A Firefoxot használóknak még a MozBackup nevű ingyenes szoftvert érdemes alkalmazniuk, ez nem csak a beállításokat, de a használt bővítményeket, jelszavakat előzményeket és minden egyebet átköltöztet az új rendszerbe, a böngészőt úgy vehetjük használatba segítségével, ahogyan a legutóbb kiléptünk belőle.

Korábbi, Ami az új PC-re kellhet című cikkünkben már csokorba gyűjtüttök azoknak a szoftvereknek a körét, amelyre egy teljesen szűz Windows 7 esetében szükség lehet, átállni kívánó olvasóinknak ezt érdemes átfutniuk, ebben a cikkben pedig az adatok átköltöztetéséről lehet bővebben olvasni

Mennyiért lehet megvenni?

A középiskolásoknak, egyetemistáknak, illetve az oktatási intézmények dolgozóinak viszonylag egyszerű dolguk van. A Microsoft School és Campus szerződések értelmében a legújabb Microsoft rendszerek mellett még az Office-csomagot is ingyen használhatják. Csupán egy lényeges részlet van, a felhasználónak rendelkeznie kell frissítési alapként szolgáló rendszerrel. Azaz, ha bármilyen legális XP vagy Vista licenc van a géphez, akkor az egyetemistáknak jár az új Windows, teljesen üres, vagy mondjuk linuxos géphez viszont nem. A telepítő igényléséhez szükséges lapokat a Tisztaszoftver.hu oldalról lehet letölteni. Ha pedig valaki megakad a kitöltésükkel, valószínűleg segítségükre tudnak lenni az oktatási intézmények informatikai központjaiban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Akinek nem jár ingyen Windows, az kénytelen megvásárolni a szoftvert: az operációs rendszerből egy átlagfelhasználó három fő verziót szerezhet be igényei szerint. A legkevesebb extrát tartalmazó verziót Home Premiumnak hívják, és 56 ezer forintba kerül a dobozos verziója. Az egyetlen PC-re telepíthető, arról tovább nem költöztethető OEM variáns valamivel olcsóbb, 31 ezer forintért lehet megkapni. A következő variáns, ami tartalmazza már az ablakban futtatható virtuális XP-t és a kiokosított biztonsági mentési funkciót, a Professional nevet viseli. A dobozos verziója több mint 85 ezer forint, OEM kiszerelésben azonban csak 36 ezer forintot kérnek érte. A minden extrát tartalmazó Ultimate verzió közel 90 ezer forintba kerül - OEM változatban 53 ezer -, és legfontosabb extrája a profi adattitkosítási lehetőség, a BitLocker, illetve az, hogy a kezelőfelület nyelvét szabadon lehet váltogatni bármikor.