Óriási katasztrófát okozna az USA-ban egy kibertámadás

Vágólapra másolva!
40 millió háztartás maradna áram nélkül, 60 millió mobiltelefon némulna el, és egy hétre megbénulna a pénzügyek központja, a Wall Street egy Egyesült Államok elleni masszív informatikai támadás esetén - számolt be szerdán a The Washington Post egy magas rangú volt biztonsági és kormányzati vezetők bevonásával megrendezett válságszimulációról.
Vágólapra másolva!

A CIA volt igazgatója, Michael V. Hayden által kezdeményezett Cyber Shock Wave fedőnevű, több mint négyórás háborús játékon azt modellezték, milyen pusztítással járna egy nagyméretű, összehangolt informatikai támadás az Egyesült Államokban. A kedden a washingtoni Mandarin Oriental Hotelben, a Bipartisan Policy Center szervezésében megtartott szimuláción bemutatták, hogy egy mobiltelefonok és internet segítségével intézett, láncreakciószerű kiberattak következtében áramellátás nélkül maradhatna az egész keleti part. A legrosszabbkor, hurrikánok és hőhullám idején indított informatikai agresszió nagyobb károkat okozhatna, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadás.

A lakosságnak is patchelnie kell

A szimuláció, amelynek célja az volt, hogy felhívja az Obama-kormányzat, a kongresszus és a lakosság figyelmét, vészhelyzetben milyen fontos elzárni az informatikai biztonság réseit, egyebek mellett arra is rávilágított, hogy az amerikai kormányzatnak vészhelyzet esetén sem áll jogában blokkolni a magánszemélyek mobiltelefonjait. Jamie S. Gorelick, a Clinton-kormányzat helyettes főügyésze szerint szükség esetén intézkedéseket kell tenni a magánszféra korlátozása terén. "Az amerikaiaknak tudniuk kell: (krízis idején) nem számíthatnak rá, hogy a mobiltelefonjaik és kommunikációs eszközeik privát eszközök maradnak - abban az esetben semmiképp, ha a kormánynak határozott lépéseket kell tenni a fenyegetés elhárítása érdekében" - mondta Gorelick.

A részvevők - korábbi demokrata és republikánus kormányok tagjai - megvitatták, hogy milyen messzire szabad elmenni a "kritikus" infrastruktúrát tulajdonló magánszektorra vonatkozó szabályozások szigorításában. Stewart Baker volt belbiztonsági miniszterhelyettes, akinek a szimulációs játékban az "informatikai koordinátor" szerepe jutott, kijelentette, hogy a magánszektor nem készült fel egy informatikai támadás kivédésére, s hogy a kormánynak lépéseket kell tennie ebben az ügyben.

A gyakorlat során a Fehér Ház szimulációs szobájának működését másolták le. Három óriási képernyőre vetítették ki az Egyesült Államok térképét, amelyeken nyomon lehetett követni a támadás következményeit. A katasztrófa híreit a GNN nevű kitalált tévécsatorna közvetítette az imitáció részvevőinek, az eseményt a CNN kamerái rögzítették.