A világ legnagyobb panorámaképét készítenék el Pécsen

Vágólapra másolva!
Legalább 27 gigapixeles panorámafotón szeretné megörökíteni egy fiatalokból álló csoport az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő várost, amihez jelenleg a támogatókat keresik.
Vágólapra másolva!

A rekordkísérlethez a pécsiek arról a 26 gigapixeles drezdai panorámaképről vették az ötletet, amelyet egy reklámcég munkatársai készítettek, és a híre pár nap alatt bejárta a világot - írja a Pécsi Stop hírportál. A fiatalok ezért egy legalább 27 gigapixeles fotóval szárnyalnák túl a rekordot, hogy városuknak is megszerezzék a képpel járó "tizenöt perc hírnevet".

A projekt előkészítéséhez a fiatalok blogot indítottak a http://27gigapixel.mandiner.hu oldalon, ugyanis a kép elkészítéséhez támogatókra van szükségük. Az ilyen óriási felbontású, zoomolható, forgatható panorámaképeket ugyanis speciális, robotizált kameraállványokkal készítik, és nagy teljesítményű számítógépen állítják össze, aminek az összköltségét néhány millió forint a csoport előzetes becslései szerint. Maga a fotózás egy napot, az utómunkák a csapat számításai szerint két hetet vennének igénybe, - nyilatkozta a pécsi hírportálnak Balogh Ákos Gergely, a projekt koordinátora.

Forrás: Szonlone.de
A drezdai panoráma

A felvételek elkészítésére a csapat egy meghatározott hetet jelöl majd ki, amikor, ha az időjárás is megfelelő, nekiállnak a fotózásnak. Hogy a panorámakép ne csak óriási, hanem látványos is legyen, a csapat képzőművészek jelentkezését is várja, hogy olyan vizuális poénokkal szórják tele a várost, amelyek jól láthatóak lesznek majd a panorámaképeken. A projekt blogja szerint az mkkp.hu alkotói, vagyis a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nevű gerillaművész csoport már jelezte, hogy részt vesz a panorámakép készítésében.

A magas épületek tetejéről készített fotókon ugyanis amellett, hogy több kilométerre ellátni, a nagyítással jól kivehetők a környező utcákon sétáló emberek, és pár száz méteres sugarú körben akár az autók rendszámtáblái is leolvashatók (ám ezeket rendszerint kihomályosítják a weben közzétett felvételeken). A fiatalok később más magyar, vagy határon túli városokról is készítenének gigapixeles panorámaképeket az adományokból megvásárolt felszereléssel.

A jelenlegi csúcstartó drezdai felvételt a http://www.dresden-26-gigapixels.com/ webcímen lehet megtekinteni, és szinte ezzel egyidőben került fel az internetre egy másik, a világcsúcsot így csak rövid ideig magáénak tudó 18 gigapixeles kép, ami Prága tévétornyának tetejéről készült.