Meetup: sörözés közben is lehet tanulni

Vágólapra másolva!
Nincsenek öltönyös alakok, falatnyi szendvicsek, kávét kínáló fehér kötényes pincérek, vagy éppen hosszú elődadások. Budapest egyik legnépszerűbb technológiai rendezvényén minden a gyors információcserének és a közösségépítésnek van alárendelve. Riport a harmadik születésnapját ünneplő Budapest New Tech Meetupról. 
Vágólapra másolva!

Nem lenne nehéz dolga annak, aki az ország technológusait akarná túszul ejteni. Csupán Dürer kertet kellene megszállni, ahol minden hónap első szerdáján száz-százötven geek gyűlik össze, hogy tanuljanak egymástól, beszélgessenek, és persze hogy sörözzenek. A három év arra volt elég, hogy 36 alkalommal találkozzon a kreatív informatikusok, médiaművészek, természettudósók és fejlesztők csoportja, és hogy legalább 180 előadó mondja el röviden, épp mi a legizgalmasabb fejlemény kedvenc területén.

Előadások a Gömböctől a százdolláros laptopig

"Mindenki máshogy határozza meg, hogy mi a meetup fókusza" - válaszolja a rendezvény lényegét firtató kérdésünkre Terray Tamás, a meetup egyik szervezője. A meetup másik szervezője, Szalai Ferenc szerint pedig "kreatív emberek rendszeres találkozóhelye, informatika fókusszal, de nyitottan más bármi határosra" a rendezvény.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NrVGCPmO1XTKGD3D
Tipikus meetup előadás: "és ha kétoldalas nyomtatás kell, veszünk még egy gépet"

A definiálást jelentősen megkönnyíti, ha a témákat nézzük végig. A rendezvény több helyen szétszórt videóarchívumát böngészve találhatunk kemény, csupán néhány szakértőt érdeklő informatika témákat, matematikai ismeretterjesztést, csillagászatot. A régi időkig visszatekerő felhasználó találhat sztorikat a nagy sebességű nyomdagépek orsóin több tíz kilométer per órás sebességgel száguldó papírról, vagy az ember formájú és léptékű robotok tervezési problémáiról is. Csupa olyan témáról, ami távolról nézve egy kicsit sem tűnik érdekesnek, de egy jó előadó élménnyé tudja varázsolni.

Csak öt perc a világ

Ha máskor nem is, az első előadás után az új látogatóknak is feltűnik, miben más a meetup, mint a többi konferencia. Ahol egy szokványos rendezvényen az előadó ellapozna az első diájáról, befejezné a felvezető mondatait, a meetup előadóját már kérdésekkel bombázzák, vagy letapsolják a színpadról. Ilyenkor gazdát cserél a mikrofon, új témáról kezdődik öt-hat perces beszéd.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Egyszerű felületen szerveződik a geekgyűlés

Rövid előadásoknak köszönhetően nem lehet hosszasan unatkozni a meetupon. Akit nem érdekel a modern processzorok tervezése, a magyarul profin megtanított keresők fejlesztése vagy a magaslégköri kisülések zenéje, öt percet az is képes figyelni. A rendezvény szervezett része egy rövid óra alatt véget ér, a lényeg, az előadókkal való beszélgetés, és természetesen a közös sörözés csak ilyenkor kezdődik.

Gombamódra szaporodtak

A Budapest New Tech Meetup csak az első volt a hasonló, kötetlenül szerveződő, szakmai programot és közösségépítést vegyítő eseményeknek. "Jelenleg 11 olyan rendezvény van Budapesten, ami a meetup.com-ot használja, és van néhány hasonló jellegű, ám más rendszert használó esemény" - mondta Terray Tamás. "A második szülinapon még fel tudtam sorolni a hasonló rendezvényeket, mára már nem bírjuk követni" - teszi hozzá Szalai Ferenc, a kezdetek óta meglevő szervezőgárda másik tagja.

http://blip.tv/play/AYG9%2BgYC
Sci-fi meetup: nem csak az informatikusoknak van program

Van saját találkozójuk a designereknek, az online marketingeseknek, a különböző programnyelvek iránt a munkaidő nyolc óráján túl is érdeklődő fejlesztőknek. Arra pedig, hogy a meetup jellegű rendezvények nem feltétlenül informatikai fókuszúak remek példa, hogy ilyen formában szervezik meg találkozóikat az emergens keresztények, a művészfilmek kedvelői vagy a tudományos fantasztikus irodalom rajongói is.

Asimov segíti a szervezőket

A meetup szellemiségre rendkívül jellemzően a new techesek által létrehozzott Asimov Alapítvány ezer dolgot csinál még az esemény szervezése mellett. Többek között adminisztratív és pénzügyi segítséget nyújt több hasonló kezdeményezésnek, például a hetedik kerületi Fogasházban megalakult hackerspace-nek. Szalai szerint ez lehetővé teszi, az új kezdeményezéseknek, hogy mindenki azzal foglalkozhasson amihez ért. Így a szervezőknek nem kell rögtön szövetség, alapítvány, vagy szervezet alapításával vesződni.

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=4996398&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1
Go-ban még nem jobbak az emberek a számítógépnél

A találkozó megszervezése, ha jelentkeznek előadók, van biztos bázis, ahová befér százötven ember, nem igényel két napnál több munkát tudtuk meg a szervezőktől. A több látogatót vonzó események - például a mostani születésnapból - belépőjéből pedig szerencsés esteben marad annyi pénz, hogy a többi esemény is önfenntartó legyen. Gond és stressz csak akkor van, ha az előre kitűzött szerdai időpont közeledtével sincs elég előadó.

Este lesz az év geek bulija

A szombati buliban a technológusok előadásait a Pecha Kucha Night bemutatói színesítik. A designerek és építészek által szervezett rendezvény még a meetupnál is szigorúbb szabályokat alkalmaz. Az előadó húsz képet vetíthet, képenkét 20-20 másodpercnyi időt beszélve.

A születésnapi New Tech Meetup rendhagyó módon a Gerlóczy utca 4 alatt található Melinben lesz. Az előadások között szó lesz a virtuális világok közti adatcserét lehetővé tevő MXP protokollról, a nyílt szabványokról, modern, számítógépes sebészeti eszközökről, valamint a Techbázis által is tárgyalt III/III-as mágnesszalagok digitalizálásáról.

(A szerző a Budapest New Tech Meetup közösség tagja és az SF Portal Meetup egyik szervezője.)