Számítógép adta vissza a filmkritikus hangját

Vágólapra másolva!
Roger Ebert négy évvel ezelőtt veszítette el a hangját egy balul sikerült műtét miatt. Egy skóciai cég most visszaadta beszédképességét a számítógépes beszédszintézis segítségével: az ismert tévés személyiség korábbi felvételeiből mixeltek neki gépi, de az elvesztett igazi hangjára igencsak hasonlító beszédhangot.
Vágólapra másolva!

A Pulitzer-díjas amerikai filmkritikus négy évtizedes televíziós és filmes karrierjét törte derékba egy balul sikerült pajzsmirigy-műtét négy évvel ezelőtt, amelynek következtében elveszítette állkapcsának egy részét és ezzel együtt a beszéd képességét is. Ebert azonban nem adta fel. Az ismert tévés személyiség az interneten talált rá az Edinburgh-i székhelyű Cereproc nevű cégre, amelyik automata telefonközpontok számára gyárt a kívánt akcentussal ellátott géphangokat. A kritikus őket bízta meg azzal, hogy rekonstruálják egykori beszédhangját.

A skóciai cég számára új volt a feladat, de nem mondtak nemet a felkérésre: több órányi tévéfelvétel aprólékos feldolgozásával adták vissza Ebert beszédképességét egy számítógép segítségével. A férfi először Oprah Winfrey tévéshow-jában mutatta be új hangját: amit a gép billentyűzetén begépel, azt a beszédszintetizátor a saját eredeti hangján olvassa fel.

"Kell még rajta javítani, de legalább úgy hangzik, mint én" - nyilatkozta Ebert a BBC-nek. "Elsős koromban mindig azzal húztak, hogy túl sokat beszélek. És lám, még mindig képes vagyok rá!"

Robert Ebert az Oprah Show-ban

A sikeres hangfeldolgozás már csak azért is jelentős fordulat Ebert életében, mert a kritikus részben jellegzetes hangjának köszönhette ismertségét. A Cereproc számára is izgalmas volt a feladat. "Az emberek hozzászoktak a test nélküli géphangokhoz" - mondta a brit hírtelevíziónak Matthew Aylett, a cég vezető technikusa. "Nagyon szép feladat volt egy olyan hanggal dolgozni, ami egy létező személy hangja, és egyben jól demonstrálja, mi mindenre képes ez a technológia."

A cég szakeberei minden egyes hangfelvételt a legapróbb egységekig, hangokig lebontottak, hogy azután szoftveresen újra felépítsék, és élethűen adják vissza. A beszéd sebességét így természetesen korlátozza, hogy a férfi milyen sebességgel képes gépelni a számítógépen, de idegen géphang helyett úgy szólalhat meg, ahogyan azt korábban is megszokta. A Cereproc eközben tovább tökéletesíti a kritikus hangját, és további hasonló megbízásokat vár a sikeres projekttől.