Péntektől a hazai Windows-használók számítógépein is felbukkan majd az a választóképernyő, amely olyan alternatív böngészők letöltésének és telepítésének lehetőségét kínálja fel amilyen például a Firefox, a Chrome vagy az itthon nem túl ismert japán Sleipnir. A felületre csak akkor jelenik meg, ha az adott PC-n az Internet Explorer az a alapértelmezett böngésző, így például a firefoxosokat nem fogja ezzel zaklatni a Microsoft.

Az egész procedúra abból a 2007-es panaszból eredeztethető, amelyet még a norvég Opera Software nyújtott be az Európai Bizottságnál a Microsoft ellen. Indoka az volt, hogy a szoftveróriás megsérti az EU-s versenyjogi szabályokat azzal, hogy saját böngészőjét, az Internet Explorer integrálja a Windowsba. A Microsoft végül megúszta a súlyos pénzbüntetést, cserébe viszont kompromisszumos megoldást fogadott el: olyan képernyőt jelenít meg operációs rendszerein, amelyen keresztül felkínálja a rivális böngészőprogramok letöltését és telepítését a felhasználóknak.

Tizenkét browserből lehet választani

A Microsoft hazai képviseletétől csütörtökön még azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a magyar felhasználók számítógépein március 17-étől fog megjelenni a böngészőválasztó képernyő. Az új browser telepítését biztosító felület a Windows Update-en keresztül, automatikus frissítésként töltődik le a PC-re mind Windows XP, mind pedig Vista és Windows 7 esetében. Bár hivatalosan még nem kellett volna elindulnia, cikkünk publikálását követően nagyjából másfél-két órával több szerkesztőségi PC-n is felbukkant már a választóképernyő, de időközben hazai twitterezők is beszámoltak hasonlókról. A Microsofttól kora délután megtudtuk, a külföldi központból döntöttek úgy, hogy előrébb hozzák a bevezetést hazánkban.

A képernyőt a Windows frissítőszerverei nem azonnal küldik majd ki az összes PC-re, hanem fokozatosan, egyszerre mindig csupán a felhasználók kis százalékával bővítve a választásba bevont felhasználók körét annak érdekében, hogy elkerüljék a kiszolgálók leterhelődését, április végére azonban minden hazai felhasználó sorra kerül majd.  Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a böngésző lecserélését biztosító képernyő csak azokon a Windows-rendszereken jelenik majd meg, amelyeken az Internet Explorer (IE) alapértelmezett böngészőnek van beállítva, ha ezt valaki már mondjuk Firefoxra vagy Chrome-ra cserélte, nem fog találkozni a képernyővel, bár a választófelület frissítéskor ebben az esetben is letöltődik a gépre, ám nem indult el.

Forrás: [origo]
A legnépszerűbb browserek vannak a lista elején

Ha valaki a képernyő első felbukkanásakor éppen nem ér rá a letöltésekkel bajlódni, ráklikkelhet majd egy "Később szeretnék választani" gombra, ekkor a következő indításkor újból megjelenik majd a képernyő. Ha egyszerűen lezárja a felületet a felhasználó, a későbbiekben egy ikonnal indítható újra az az Asztalról, ezt persze ugyancsak törölni lehet majd. Ha valaki a böngészőválasztó felületen keresztül új browsert telepít a gépére, a régi szoftver is megmarad a rendszerben (kivéve ha mondjuk IE 6-ról frissít a biztonságosabb 8-as verzióra), bár az újonnan telepített böngésző lesz az alapértelmezett.

Már most is ki lehet próbálni

Jelenleg az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Belgiumban indították be a böngészőváltást lehetővé tevő kampányt, ám aki nem bír a hónap közepéig várni, a Browserchoice.eu weboldalon már most megnézheti, milyen képernyő fog megjelenni Windowsában. A böngészőválasztó-szimulátornak tekinthető honlapot felkeresve kiderül, hogy a főképernyőn mindig az öt legnépszerűbb browser található, az Internet Explorer 8, a Firefox, az Opera, a Google Chrome, valamint az Apple Safari, melyek mindig véletlenszerű sorrendben listázódnak az oldalon.

A browserek mellett rövid leírásuk olvasható, melynek publikálásra minden program készítőjének azonos számú karakter áll rendelkezésére (ezek közül azonban csak az ismert szoftverek leírása magyar nyelvű), ahogy a szoftverek logóinak mérete is megegyezik egymáséval. Egyes esetekben a Telepítés gombra kattintva rögtön az adott böngésző telepítőjét kínálja letöltésre a felület, máskor azonban egy letöltőoldalra irányítja a felhasználót. A felületen emellett "További információk" feliratú gombok is megtalálhatók, ezek gyakorlatilag az adott browser honlapjára kalauzolják a felhasználót.

Forrás: [origo]

Sleipnirrel netezne, vagy K-Meleonnal? Ez sem akadály

 Böngészhet akár Sleipnirrel is

A listán összesen tizenkét böngésző található, például az általunk korábban többször is bemutatott, Mozilla-alapokra épülő Flock, vagy a Maxthon, ezek közül azonban már nem mindegyik érhető el magyar nyelvű változatban, listázásuk pedig mindig aktuális piaci részesedésük alapján történik, azaz a legkevésbé népszerű áll a lista végén, a jobb szélen. Ugyanakkor a tucatnyi nem túl ismert program közt olyan ínyencségek találhatók, mint a Japánban egyébként komoly felhasználói táborral rendelkező Sleipnir böngésző. Ennek legfőbb extrája az, hogy böngészés közben bármikor át lehet kapcsolni az oldalmegjelenítő motorját annak megfelelően, hogy a Firefox, vagy az Internet Explorer alapjait képező technológiát szeretnénk használni.

A Maxthon neve a Szoftverbázis látogatói számára ismerős lehet, ez is egy Internet Exploreren alapuló program, extra szolgáltatásokkal kiegészülve.  A GreenBrowser vagy a K-Meleon böngészők választhatósága valószínűleg kevés embert hoz lázba, de a letöltés lehetősége bárki számára adott.
 
A kicsik szerint így sem jó
 
A  letöltőfelület első képernyőjébe még pont beférő Opera készítői arról számoltak be, hogy már azt követően megháromszorozódott szoftverük letöltéseinek száma, hogy csupán néhány országban kezdték bevezetni a választóképernyőt. Noha a többi rivális még nem nyilatkozott, Neelie Kroes EU-s versenyjogi biztos szerint a választóképernyő alkalmazásával fel fog élénkülni a verseny a webböngészők piacán, becslések szerint május közepéig ugyanis több mint 100 millió felhasználó előtt fog megnyílni a váltásra lehetőséget biztosító ablak.

Forrás: [origo]
Olvasóink jelentős része már most is Firefoxot használ


Azonban annak ellenére, hogy a Microsoft is hosszasan egyezkedett a böngészőválasztó képernyő kialakításával kapcsolatban riválisaival, a kisebb, kevésbé ismert programok fejlesztői most sem elégedettek. Az eWeek beszámolója szerint azt tartják problémásnak, hogy a választó nyitóképernyőjén csupán az öt legnépszerűbb browser látható, a többi eléréséhez pedig nem lefele, hanem jobbra kell húzni az oldal alján található csúszkát. Ez pedig nem túl megszokott megoldás, hiszen a manapság elterjedt görgős egerekkel is le- és fel lehet görgetni az ablakokat, nem pedig oldalra.

Olvasóink jelentős része már váltott

Bár az Internet Explorer még mindig piacvezető, az [origo] olvasói számára egyáltalán nem ismeretlenek az alternatív browserek - derül ki saját statisztikáinkból. Méréseinkből kiderül, olvasóink 40,5 százaléka Firefoxszal keresi fel oldalainkat, Chrome-ot 3,52 százalékuk használ, Operát 1,69 százalék, Safarit pedig 1,05 százalék.Ugyanakkor korábbi, független statisztikák szerint a Firefox elterjedtsége hazánkban különösen magas, így a böngészőválasztó képernyő különösen külföldön hozhat új felhasználókat az alternatív browsereknek.