Profi internetes bűnözőktől óv az FBI

Vágólapra másolva!
Terroristák, bűnözői csoportok és csalók vadásznak adatainkra és pénzünkre az interneten, egy profi kibertámadás pedig olyan komoly károkat is okozhat, akár egy bomba, nyilatkozta Robert Mueller, az FBI igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az RSA biztonsági konferencián Mueller úgy nyilatkozott, korábban az Al-Kaida és a hozzá hasonló katonai csoportok elsősorban új tagok toborzására használták az internetet, mostanra azonban egyre többen támadási platformként is tekintenek a világhálóra. Mueller szerint a terroristák akár saját embereiket képezhetik ki, vagy külsős hackereket fizethetnek meg internetes támadások végrehajtására, márpedig egy profin kivitelezett kibertámadás legalább olyan károkat okozhat, mint egy jól elhelyezett bomba.

Az FBI vezetője bár nem nevezte meg, melyik országra gondol, arra is utalt, hogy bizonyos kormányzatok a világhálót kémkedésre használják. Egyes nemzetállamok és szervezett bűnözői csoportok mára kormányzati hálózatokat is támadnak, hogy megszerezzék az USA hírszerzési információit, szellemi tulajdonait, vagy akár egyes fegyvereit és stratégiáit is megismerjék, vagy adatokat módosítsanak.

Robert Mueller utalt arra a közelmúltban történt esetre, melynek során a spanyol rendőrség letartóztatta azt a három embert, akik világszerte több mint 13 millió darab PC-t tartottak irányításuk alatt számítógépes kártevők segítségével. Ezekről a gépekről többek közt hitelkártyaadatokat tulajdonítottak el a hackerek, akiknek elfogásában Romániában, Észtországban és Hollandiában a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) beépült különleges ügynökei is közreműködtek.