Vágólapra másolva!
Energiatakarékos, papírszerű kijelzőt építhetnek gépükbe a netbook tulajdonosok. Hamarosan megjelennek a piacon a százdolláros laptophoz kifejlesztett kijelzőt tartalmazó tuningcsomagok.
Vágólapra másolva!

A színes és fekete-fehér üzemmódot is tudó kijelzővel jelentősen lehet csökkenteni a netbookok fogyasztását. Az új panelek felét-negyedét fogyasztják annak, amit a hagyományos LCD-k felhabzsolnak. A Gizmodo kütyüblog a hír hallatán máris negyven órás üzemidővel rendelkező netbookokban kezdett reménykedni.

A monokróm módba kapcsolt Pixel Qi kijelző tökéletesen olvasható tűző napsütésben is. Ilyenkor a képernyő háttérvilágítása kikapcsol, a kép az e-papírhoz vagy a finomabb rajzlapokhoz válik hasonlatossá. A kijelző frissítési sebessége azonban nem lassul le, nem válik olyan lomhává, mint egy e-papír kijelző. A fekete-fehér módban működő Pixel Qi technológia alkalmas akár videók megjelenítésére is, ha a felhasználót nem zavarja, hogy a YouTube úgy néz ki, mintha Junoszty tévén nézné.


Színesben és monokrómban is működik a Pixel Qi kijelzője

A kijelzők világának megváltoztatásán dolgozó cég vezetője, Mary Lou Jepsen szerint a TFT kicserélése nem is nehéz feladat. "Csak egy kicsit bonyolultabb, mint kicserélni egy izzót" - írta a hacker lelkületű Jepsen.

A cég egyelőre 10 hüvelykes kijelzőket gyárt, így a nagyobb méretű laptopok tulajdonosai még vehetnek tuning csomagot a gépükhöz. A Pixel Qi CES-en bevallott tervei között azonban szerepel más méretű panelek gyártása is, így van miben reménykedni. A netbookokhoz szánt tuningkiteket nyárra lehet várni, áruk pedig egyelőre nem ismert.