A magyar Google is felpörög: itt a valós idejű kereső

Vágólapra másolva!
A hazai keresőoldalán is elindította a valós idejű keresőfunkciót a Google, ami a lehető legfrissebb találatokat adja a felhasználóknak a webről twitteres, facebookos üzenetekből és más hírforrásokból.
Vágólapra másolva!

A Google.hu valós idejű keresője híreket, blogokat, mikroblogokat és közösségi oldalakon hagyott státuszüzeneteket indexel és jelenít meg. A funkció a "Beállítások megjelenítése" opcióval csalható elő a Google keresőoldalán, ahol Frissítések (eredetileg Updates) néven szerepel. Erre a szűrőre kattintva a szájt egy animált, folyamatosan frissülő mezőjében olvashatjuk a legfrissebb bejegyzéseket, amik az általuk keresett témákhoz kapcsolódnak. Ugyanez a funkció a mobilnetezőknek menet közben nyújthat segítséget az aktuális eseményekkel kapcsolatban.

A funkció leginkább olyan aktualitások, például hírek, sportesemények, hírességekkel kapcsolatos információk keresésére jó, amelyek aktívan foglalkoztatják az internetezőket, magyar nyelven másfajta témában nem is nagyon ad találatot. A Google olyan népszerű mikroblog-oldalakat indexel a valós idejű kereséshez, mint a Twitter, FriendFeed, Jaiku vagy az Identi.cah, de ezek között a találatok között listázza a Facebookon, MySpace-en megosztott tartalmakat, és az online sajtó híreit, valamint a bloggerek bejegyzéseit is.

Forrás: [origo]
Egy aktuális téma a valós idejű keresőben

A Facebookon az oldal egyelőre csak a cégeknek, hírességeknek, együtteseknek létrehozott oldalakról indexel információkat, a felhasználók státuszüzeneteit jelenleg nem dolgozza fel. A világ legnépszerűbb közösségi oldalát a Microsoft Bing nevű keresője indexeli teljes egészében valós időben, és a Google illetékese egyelőre nem tudta megmondani, náluk mikor jelenhetnek majd meg a felhasználói üzenetek is.

A valós idejű keresést iPhone-on és androidos mobiltelefonokon használhatják a felhasználók a készülékekre letölthető Google-kliens segítségével. Az újfajta szolgáltatást a Bing.com-hoz és több kisebb konkurens oldalhoz képest több hónapos késéssel indította el a keresőcég 2009 decemberében, azonban a Google valós idejű keresője az első, amelyet magyar nyelven is használni lehet.