Okiratokkal nyomnák le a spammereket az oroszok

Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy visszaszorítsák a .ru végződésű internetcímeken elérhető káros tartalmakat, jelentősen szigorítják az orosz domainregisztrációs folyamatot.
Vágólapra másolva!

Április elsejétől a .ru-ra végződő domainnevek regisztrációjához az igénylőnek mellékelnie kell személyi igazolványa, útlevele, céges igénylés esetében pedig a bejegyzést dokumentáló iratok másolatát. Jelenleg ugyanis az okiratok bárminemű ellenőrzése nélkül hozzá lehet jutni orosz webcímhez, ezért az internetes csalók, bűnözők és spammerek is előszeretettel használják ezeket.

A szigorításoktól az internetes címek kezelését koordináló helyi szervezet munkatársai azt remélik, hogy jelentősen visszaesik majd a .ru-ra végződő, kártékony tartalmakat kínáló oldalak száma. Ha azt nem is remélik, hogy az összes csalárd tartalom eltűnik az orosz webről, legalább nehezebbé válik az ilyen oldalak indítása.

A múlt hónapban Kína is hasonló célból szigorította a .cn-re végződő domainnevek regisztrációjának módját - számolt be a PC World. A csalók körében még a .vn, azaz vietnami, illetve a .id, vagyis indonéz webcímek népszerűek, ezekben az országokban ugyancsak lehetséges hamis adatokkal netcímet regisztrálni. Egy nemrég készült statisztika szerint az aktív internetes domainnevek mindössze 23 százalékát regisztrálják valós adatokkal.