Vágólapra másolva!
Nappali plusz egy félszoba, harminckét négyzetméter, amerikai konyha, kis terasz: hová fér egy ekkora lakásba a számítógép? A nappaliba csak nem rak be az ember egy nagy asztali gépet a világnak csúfjára. Minden igényt kielégítő, a filmnézésbe, videojátékokba se belerokkanó laptopokat próbáltunk ki.
Vágólapra másolva!

Vége van a számítástechnika forradalmának. Már nem csak a fehérköpenyes tudósok és a hobbijukra bőkezűen áldozó emberek életében van helye a gépnek, hanem lassan mindenki nappalijában, dolgozószobájában ott van egy masina. Az elterjedéssel a varázsából is vesztett valamit az informatika, már nem jár a számítógépnek a lakás fő helye, ha megtehetjük és épp nincs rá szükség, akár el is rejtenénk.

A változásokat megérezték a PC-gyártók is - előbb csak a notebook kínálat kerekedett ki: megjelentek a hagyományos üzleti gépek mellett az otthoni tevékenységekre, filmnézésre, netezésre kihegyezett típusok. Az asztali számítógépek iránti kereslet megcsappanásával párhuzamosan pedig a gyártók bejelentették azokat a modelljeiket, amik mellett bűnös pazarlás desktop gépet fenntartani. Dupla tesztünk egyik szereplője a kis lakásba költöző gamerek megfizethető álma lehet, a másik pedig a filmrajongók igényeit próbálja maradéktalanul teljesíteni.

Samsung R580: gyúródeszka gamereknek

Ránézni is öröm a mély vörös alapon hullámmintás Samsung R580-ra. A notebookjairól hazánkban kevéssé ismert cég masinájával azokat célozta meg, akik nagy felbontásra igazából nem vágynak, viszont szívesen ülnek le egy jó játék elé. A tervezők nem érték be a Core i5 processzorba integrált grafikus maggal, a masina kapott egy önálló Nvidia GeForce GT 330M grafikus kártyát is. A teljes értékű videokártyának köszönhetően a közelmúlt játékai remek minőségben, szaggatás nélkül indulnak el a gépen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Videóvágásra, játékra termett a Samsung R580

A hordozható gépekbe szerelt magokhoz képest erős, 2,27 gigahertzen működő Core i5 processzor, és a jó videokártya miatt a Windows 7 5,9-es élményidexet adott a laptopnak, ami igen szép eredmény a 7,9-ig terjedő skálán. A leglassabb alkatrésznek a merevlemez bizonyult, ám ez nem fogja vissza annyira a masina teljesítményét, hogy az zavaró lenne.

A laptop teljes, numerikus billentyűzetet is tartalmazó klaviatúrával rendelkezik, tapipadja kellemesen nagy. Az érintőfelület, a többi gyártónál megszokott megoldásoktól eltérően, ugyanúgy színes és mintás, mint a gép többi része, csupán tapintásban tér el a borítás többi részétől. A gép egyetlen gyenge pontja a kijelző. A fényes felületű LCD minőségére és képére nem lehet panasz, az viszont zavaró, hogy csak 1366x768 pixeles felbontásra képes a panel, manapság ennél már többet várunk el egy ilyen kategóriás géptől.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
"Csak merjenek belém kötni!"

Az R580 nálunk járt verziójában négy gigabájt memória volt, a játékok és filmek tárolására pedig 500 gigabájtnyi merevlemez állt rendelkezésünkre. A konfiguráció ára cikkünk megjelenésekor 235 000 forint volt.

Dell Studio: erőgép mozivászon méretű kijelzővel

A Dell otthoni mindenesnek szánt Studio 1749-es laptopjába még erősebb processzor került, mint a minden feladatra tökéletesen elégnek bizonyuló Samsungba. A masina mélyén dolgozó M540-es Intel Core i5 magok 2,53 gigahertzen pörögnek, és kettő van belőlük. A teljesítmény mégsem látszott a laptop Élmény Indexében, az összesítésben csupán 4,4 pontot adott a gigászi hordozható masinának a Windows 7.

A hiba abban keresendő, hogy a tesztre kapott Studio laptopot csupán egy szegényesebb teljesítményű integrált grafikus kártyával szerelték fel. Ez a GPU elég ahhoz, hogy az online meccsek nagyobbik részét adó régebbi többjátékos programokat futtassa - galériánkban az látható, ahogy a Team Fortress 2 fut a Studión - ám a modernebb játékokhoz már kevés ez a teljesítmény. A Windows ugyan megelőlegezte az 5.1-es gamer indexet a gépnek, ám ezt érdemes fenntartással kezelni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Messziről nézve apró csak a Dell Studio 1749

Ha viszont a Bioshock 2 futtatása helyett inkább a Metropolis legújabb vágásának áttanulmányozásával, a Call of Duty: Modern Warfare 2 helyett a Generation Kill megnézésével szeretnénk múlatni az időt, a Dell gép tökéletes társ. Az óriási kijelző, és a viszonylag jó hangrendszer kellemes élménnyé formálja a mozizást. Bár távirányító nincs a csomagban, mégse kell a tapipadhoz nyúlni, ha filmet akarunk váltani. A Studio Windows Média Center szoftverrel és gesztusokat is ismerő érintőkijelzővel érkezik, így elég megérinteni a képernyőt, máris navigálhatunk ujjunkkal az újabb filmek között.

A tesztre kapott gép két gigabájt memóriát tartalmazott, és 64 bites Windows 7-et futtatott. A Delltől megtudtuk, hogy hazánkban a gépből csak a drágább, ám önálló videokártyát is tartalmazó típust forgalmazzák, így a gamerek is jól járhatnak egy Studiót vásárolva - ezért 230 000 forintot fizetnének.

Öt kiló lett, maradhat?

Mielőtt az asztali gép teljes leváltására alkalmas böhöm notebookot veszünk, végig kell gondolni pár szempontot. Elsőként például azt, hogy egészen biztosan nem akarjuk-e magunkkal hurcolni a laptopot. Amennyiben erre a kérdésre igen a válasz, úgy érdemes valami könnyebb, kevéssé erős notebook mellett dönteni, mert a fenti két gép még akkor is nagyon húzza a vállat, ha csak autótól liftig, lifttől asztalig kell cipelni.

A kizárólag filmnézési céllal vett laptopnak számos remek alternatívája van. Ha igazából nem akarunk a nappaliban komolyabban internetezni, és eszünkbe se jutnak a videojátékok, akkor elég lehet egy hatalmas háttértárral felszerelt HD-s médialejátszó vagy egy csendes házba szerelt, apró házimozis PC. A laptopra csak akkor van szükség, ha egyik felhasználási területből sem akarunk engedni, mindent akarunk egy berendezésben.

A képzeletbeli harminckét négyzetméteres lakást berendező következő cikkünkben a gyerekeket és nagyszülőket egyaránt lenyűgöző egybegépeket és a tévé mögött csendesen megbújó, távirányítóval vezérelhető multimédia PC-ket vesszük górcső alá.