25 évet kaphat az Asperger-szindrómás hacker

Vágólapra másolva!
Akár 25 év szabadságvesztésre is ítélhetik azt a flordiai hackert, aki minden idők egyik legnagyobb hitelkártyaszám-tolvajlásában működött közre.
Vágólapra másolva!

A 28 éves, Miamiban élő, "soupnazi" álnéven tevékenykedő Albert Gonzalez korábban szövetségi informátorként dolgozott, és más hackerek kézre kerítésében segédkezett az amerikai titkosszolgálatoknak. Tavaly szeptemberben azonban bűnösnek találták abban, hogy számos áruházlánc, étterem és más kereskedő cég, például a Barnes & Noble és a Sports Authority számítógépes hálózatába tört be.

Gonzalez tavaly decemberben beismerte, hogy jogtalanul fért hozzá számos vállalat rendszereihez. A hacker ellen három eljárás van folyamatban, melyekben a héten várható ítélet. A vád a kérhető maximális, 25 éves szabadságvesztés kiszabását kéri a bíróságtól, mivel tevékenységével hatalmas, közel 200 millió dolláros kárt okozott. A férfi számítógépén egyébként 40 millió hitelkártyaszámot talált a rendőrség elfogásakor.

Gonzalez a hatóságok szerint két társával úgy dolgozott, hogy autójával laptoppal felszerelkezve járta a környéket, sérülékeny hálózatokat keresve, amelyekre különböző adatlopó szoftvereket telepítettek. Az így megszerzett hitelkártyaszámokat külföldön kísérelték meg értékesíteni.

Ugyanakkor a védelem enyhébb büntetés kiszabását kéri, mivel egy korábbi pszichiátriai szakvélemény szerint Gonzalez az autizmus egyik fajtájában, az Asperger-szindrómában szenved. A szakértők szerint a hacker internetfüggő, és gyakorlatilag egy informatikai zseni, ám antiszociális személyiség. Online bűncselekményeiből közel hárommillió dollárra tett szert, fényűző életet élt, bár a vádalku keretében vagyonának jelentős részét, és Miamiban lévő lakását, illetve a barátnőjének vásárolt brilliánsgyűrűt és Rolex óráit is be kell szolgáltatnia a hatóságoknak.