Térhatású képekkel illusztrált mesekönyvet fejlesztettek ki dél-koreai tudósok: egyelőre két koreai népmesét dolgoztak fel az új technológiával.

 

Miközben egyre szélesebb körben terjednek a háromdimenziós filmek, tévéműsorok és videojátékok, a dél-koreai Gvangdzsu Tudományos és Technológiai Intézet (GIST) tudósai három évig dolgoztak a térhatású könyv előállításán.

Végül is két, koreai népmeséket tartalmazó mesekönyvet vérteztek fel az új technikával: a könyv lapjain feltűnő sárkányok és hősök képei a különleges szemüveggel három dimenzióban jelennek meg, sőt a 3D-s animáció úgy mozog, ahogy fordítják vagy döntik a kiadványt.

Kim Szang-csol, a kutatás vezetője elmondta, hogy a technológia bármilyen könyvhöz felhasználható, és akár az okostelefonokra is felkerülhet, vagy a múzeumokat is izgalmasabbá teheti.  A 3D-s könyvek széles körű megjelenésére azonban egy darabig még várni kell, Kim szerint előbb fel kell mérni a piacot. Azt azonban valószínűnek mondta, hogy az újfajta könyvek ára elfogadható lesz, mert csak úgy lehet irántuk tömeges kereslet.