"Ingyen" jár a Windows 7 a Dellekhez

Vágólapra másolva!
"Ingyen" kapják a Dell gépeket vásárlók a masinára telepített Windows 7-et, legalábbis ezzel hárította el a számítógépgyártó brit képviselete egy linuxos felhasználó pénzvisszatérítési igényét.
Vágólapra másolva!

A Microsoft végfelhasználói szerződés szerint a felhasználók visszakérhetik a szoftver árát, ha nem értenek egyet a szerződésben foglaltakkal. Erre akkor is van lehetőségük, ha a rendszert a számítógéppel együtt vásárolták, nem külön dobozos termékként vették meg.

A próbálkozás azonban nem jár mindig szerencsével. Adam Drake-t, egy brit tanárt például azzal utasítottak el, hogy a géphez járó Windows 7-nek nem volt ára, azt ingyen kapta, így nincs is mit visszatéríteni. A linuxot használó Drake megpróbálta elmagyarázni, hogy a rendszer pénzbe került, illetve hogy nem az XP-t Windows 7-re frissítő CD-t akarja visszaadni, de nem járt sikerrel.

A Dell legújabb irányelve szerint a cég csak a teljes rendszerek visszaküldését fogadja el. Azaz a Dell masinával megvett operációs rendszerről nem lehet külön lemondani. "Az alapkonfiguráció részeként tekintünk az operációs rendszerre, mint az alaplapra vagy a memóriára" - nyilatkozta a cég szóvivője.

Korábban volt már arra példa - írja a Register - hogy a Microsoft végfelhasználói szerződését visszautasító felhasználó visszakapta az operációs rendszerért kifizetett 115 dollárt.