Kalózok miatt butítják le a PlayStationt

Vágólapra másolva!
A Sony bejelentette, hogy a PlayStation 3 (PS3) konzol legújabb szoftveréből eltávolítja azt a lehetőséget, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy operációs rendszert telepítsenek a játékgépre, és számítógépként használják azt. Minderre a cég szerint a kalózok elleni védekezés miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

Ezt a lehetőséget néhány éve, a PS3 premierjét követően mi is kipróbáltuk, Linuxot telepítettünk a konzolra. Ez a lehetőség a jövőben többé nem lesz elérhető, a játékgép április 1-jén debütáló új rendszerszoftveréből ugyanis eltávolította a gyártó ezt a lehetőséget. Az újonnan boltokba kerülő PlayStationökből az operációs rendszer telepítése eleve hiányozni fog, de a meglévő készülékekből is eltűnik a lehetőség, amennyiben használójuk felfrissíti a gép szoftverét. Bár ez nem kötelező, egyes filmek, játékok lejátszása csak a legújabb szoftverrel lehetséges, a legújabb, vékony kivitelű PlayStatio 3-akból pedig eleve hiányzik ez a funkció.

A Sony szerint a funkció eltávolítására azért volt szükség, hogy megelőzzék azt, hogy kalózok feltörjék a PS3-at, ezáltal például másolt játékok futtatására tegyék azt. Erre eddig csak a rivális Xbox 360 és Wii konzolok esetén volt megoldás, a Sony játékgépét nem tudták feltörni, bár nemrégiben egy amerikai hacker azt állította, neki sikerült ezt elérnie.

A Geohot álnevet használó, George Hotz nevű, korábban az IPhone védelmét is hatástalanító hacker egy olyan kódot is közzétett az interneten, amely a konzolra telepített Linuxon keresztül valósította meg a beépített védelem kijátszását. A BBC beszámolója szerint számos konzoltulajdonost felháborított a Sony lépése, sokan ugyanis úgy vélik, a hackerek úgyis fognak találni más megoldást a védelem kiiktatására, a legitim felhasználókkal viszont alaposan kibabrált a cég, hiszen a játékgép egy fontos funkcióját deaktiválta.

Geohot egyébként már egy olyan megoldás kidolgozásán munkálkodik, amely - nem hivatalosan - újra lehetővé tenné a PS3-tulajoknak, hogy Linuxot telepítsenek konzoljukra. A Sony szerint a korlátozás csak a felhasználók kis százalékát érinti, kevesen használták ki ugyanis az operációs rendszer telepítésének lehetőségét.