A robotok már a mosókonyhában vannak

Vágólapra másolva!
Ruhákat hajtogató robotot építettek a University of California kutatói. A világ ismét közelebb került ahhoz, hogy gépek végezhessék az emberek helyett a házimunkát.
Vágólapra másolva!

A robot még korántsem tökéletes, már egy inggel is zavarba lehet hozni, törölközőket azonban profin - bár lassan - hajtogat. A berendezés megépítését nem az alapoktól kezdték el a kutatók, egy gördülő alapon álló, két szabadon mozgatható rendelkező karokkal felszerelt PR2-es típusú masinára írták meg a saját szoftverüket.


Megragad, vár, hajtogat - lassú még a robotmosónő

A különböző törölközők megtalálásában és megragadásában négy sztereokamera segíti a robotot. A több szögből felvett kép lehetővé teszi, hogy egy törölközővel ugyanolyan könnyen bánjon el a kütyü, mint egy halom csomóba gyűrt, és szétdobált textillel. Egyedül a csücskök megragadását vezérlő szoftver nem tökéletes még, néha csak másodszorra sikerül megfelelően elkapni a ruha sarkát. Az ötven törölközővel végzett teszteni száz csücsökkeresési műveletből 81 volt sikeres, csak 19 alkalommal kellett újrapróbálkoznia a PR2-esnek.

A PR2-es robot egyelőre nem túl gyors, egy törölköző összehajtogatása 1478 másodpercet - körülbelül 25 percet - vesz igénybe. A leghosszabb ideig az tart, hogy a gép megtalálja, melyik csücskeit kell megragadni a textíliának. Ha sikerült megfognia a törölközőt, akkor már olajozottan megy minden.