Online kézbesít a finn posta

Vágólapra másolva!
Egy kísérleti projekt keretében a finn posta a hagyományos leveleket e-mailben továbbítja: az így továbbított leveleket automatikusan felbontják, beszkennelik, tartalmukat azonban csak a címzett láthatja egy internetes postafiókon keresztül.
Vágólapra másolva!

A finn állami posta kísérleti projektjében önkéntesek vehetnek részt: számukra nem a hagyományos módon, hanem interneten kézbesítik az egyébként papíron feladott leveleket. Ez a módszer nem csak olcsóbb, de gyorsabb kézbesítést is eredményez.

Az elektronikus kézbesítést választó címzetteknek e-mailben vagy sms-ben küldenek egy olyan linket, melyen egy internetes postafiókot érhetnek el, ahol PDF fájlként letölthetik a nekik címzett üzenetet. A finn posta beszámolója szerint az üzenetek feldolgozása jelentős részben automatizáltan történik, de az egész folyamatot úgy alakították ki, hogy a postai alkalmazottak ne férhessenek hozzá az levelek tartalmához. A kísérletben részt vevőknek azonban fel kell hatalmazniuk a finn postát arra, hogy felbontsa, és elektronikus formátumúra alakítsa a nekik szánt leveleket.

Ugyanakkor szkennelés előtt a cég a boríték vastagságának vizsgálatával például a bankkártyákat tartalmazó postai leveleket eleve fel sem bontják. Az online kézbesítés teszteléséhez eddig közel 130 háztartás és 20 vállalkozás csatlakozott Porvoo városában, akik április közepétől az év végéig kapják majd meg postájukat az interneten keresztül.