Vágólapra másolva!
Egy amerikai egyetem kutatói olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely emberi beavatkozás nélkül is képes a megfelelő sávban tartani az autót.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Karolinai Egyetem szakértői olyan alkalmazásokat készítenek, amelyek a számítógéphez kapcsolt videokamerákból érkező jeleket dolgozzák fel. A Science Daily beszámolója szerint az amerikai kutatók egy olyan speciális szoftvert is kidolgoztak, amely egy autóba szerelt kamerával felvértezve képes akkor is a sávban tartani a járművet, ha azt éppen nem kormányozza senki.

Dr. Wesley Snyder, az egyetem professzorának elmondása szerint bár hasonló programok már léteznek, az ő fejlesztésük elboldogul azzal is, ha a sávok jelzése változik, illetve érzékeli, ha másik gépjármű bukkan fel az autó közelében.

Ennek köszönhetően, ha egy autó sofőrje elalszik a volánnál, vagy rosszullét miatt veszti el uralmát a jármű felett, a szoftver segítségével a kocsi biztonságosan meg tud állni a vezető beavatkozása nélkül is. A megoldást a jövőben az autók biztonságának javítása mellett katonai felderítésekhez, illetve anyagmozgatáshoz is felhasználhatják majd.