Adobe: "Elmész te a búsba, Apple"

Vágólapra másolva!
A búsba küldte el az Apple-t az Adobe platform evangélistája, mert az iPhone OS 4-re való fejlesztésből kitiltották az összes Adobe eszközt. 
Vágólapra másolva!

Az iPad képernyőkre kék kockákat photoshopoló Lee Brimelow blogbejegyzésében többször felhívta a figyelmet arra, hogy a durvaság kizárólag saját véleménye, nem a cég hivatalos álláspontja.

Brimelow előbb kifejtette, hogy rossz lépés az alapján különbséget tenni alkalmazások között, hogy milyen nyelven írta őket a fejlesztőjük. Az iPhone operációs rendszer és a szoftverbolt feletti zsarnoki kontrollt pedig ijesztőnek tartotta a szakember. A blogbejegyzést a következő erős mondattal zártA: "Elmész te a búsba, Apple."

iPhone: az Apple játszótere

A felzúduás oka az, hogy az iPhone OS 4.0 bemutatójával egyidőben az Apple megváltoztatta az iPhone-os és iPad-os programok írását szabályozó dokumentumát. Az új szabályok szerint tilos bármely külső technológia, programnyelv alkalmazása az iPhone szoftverek fejlesztése során. A tilalom akkor is áll, ha a kódok lefordítása után az eredmény ugyanolyan Objective C-ben írt alkalmazás lesz, mint amit az Apple eszközökkel készítenek. A tilalom megszegése a mobilos szoftverboltba való bekerülést veszélyezteti.

A felhasználók számára elsőre jelentéktelennek tűnő változtatás elsősorban az Adobe Flash ellen irányul. A Steve Jobs által többször kárhoztatott, és az Apple mobil eszközökről letiltott technológiához ugyanis a közeljövőben adnak ki olyan eszközket, amikkel vissza lehet csempészni a Flasht az iPhone-ra és az iPad-re. A változás azonban már létező, Adobe technológiát nem is tartalmazó alkalmazások jövőjét is elbizonytalanította.