Elektronikus szavazással elkerülhető lett volna a sorbanállás

Vágólapra másolva!
Számos országban vezettek már be a papíralapúnál modernebb, elektronikus szavazási rendszereket. Kizárólagossá ugyan nem tehető az e-voksolás hazánkban, viszont a külföldről voksolók és az igazolással szavazók a sorban állást biztosan elkerülhetnék, ha 2014-ben már elektronikusan adhatnák le szavazataikat. Ehhez azonban már most ki kellene alakítani a rendszert, állítja Tóth Zoltán választási szakértő, az Országos Választási Iroda korábbi vezetője.
Vágólapra másolva!

Ha az Egyesült Államokban, Hollandiában, Belgiumban, Nagy-Britanniában és Észtországban működik az elektronikus szavazás, miért ne használhatnák a magyarok is? Kevesen tudják, hogy itthon két kísérlet is zajlott az elektronikus aláírás bevezetésére (ami előfeltétele lehetne az e-voksnak), ám a parlamenti pártokon elbukott mindkét kezdeményezés. Pedig megérné a bevezetése, jelenleg egy voks 5 euróba kerül a magyar államnak, míg egy külföldi szavazatnak 500 euró az ára. Tóth Zoltán választási szakértő azonban nem látja annak a jelét, hogy a közeljövőben jobb belátásra térnének a pártok. Az Európai Választási Szakértők Egyesülete még ajánlásokat is kidolgozott a tagállamok részére. Ugyan kivitelezhető lenne az otthoni PC-ről elküldött elektronikus szavazás is, az egyesület inkább a szavazókörből leadott e-voksolást ajánlja, például azért, hogy papíralapú másolat is rendelkezésre álljon arról, hogyan szavazott a választópolgár.

Több variáció is létezik az e-voksolásra. A szavazás történhet a szavazókörben papíralapon, amit később beszkennelnek. A másik lehetőség, hogy érintőképernyőn történik a szavazás, amiről bizonylatot kap a választópolgár. Harmadik lehetőségként otthonról, az internet segítségével voksol. Hollandiában, Belgiumban és Észtországban mindegyikre létezik precedens, de például Nagy-Britanniában már telefonon és SMS-ben is szavaztak a polgárok. Az USA-ban államonként más-más rendszert alkalmaznak arra, hogy milyen módon élhetnek választójogukkal a szavazók. Texasban például a félkarú rablóhoz hasonló berendezéssel voksolhatnak, Washington államban viszont az érintőképernyős rendszert fejlesztették ki.

Tóth Zoltán választási szakértő véleménye szerint az elektronikus szavazás rögtön két problémát is felszínre hoz. Az egyik az, hogy a rendszer használatával a pártok nem tudják pontosan felmérni, kik lesznek az új szavazóik. Az idősebbek ugyanis idegenkedhetnek az új rendszertől, a közép- és a fiatalabb korosztályra azonban pozitívan hathat bevezetése. Nehézséget okozhat még az is, hogy egy ilyen bonyolult választási rendszer a jog és az informatika határmezsgyéjén helyezkedik el, ezért a kifejlesztése akkor lehet sikeres, ha nem csak informatikusok, hanem igazgatásszervezési szakemberek is közreműködnek a követelményrendszer összeállításában.

Egy biztos, a szakértő szerint kizárólagossá nem tehető az elektronikus szavazás, viszont a külföldről voksolók és az igazolással szavazók kényelmesen és az állam szempontjából jóval olcsóbban adhatnák le szavazataikat. Sőt az e-voksolás bevezetésével akár azok a szavazók is megszólíthatók lennének, akik eddig távol maradtak az urnáktól. Magyarországon az otthonról történő, internetes alapú, elektronikus aláírással ellátott voksolás bevezetése a legvalószínűbb. Ahhoz viszont, hogy 2014-ben már így szavazhassunk, már most át kellene alakítani a rendszert.

(digibiz.hu)