Megérkezett iPhone-ra az Opera Mini

Vágólapra másolva!
Az Apple jóváhagyta a saját iPhone-os böngészőjével konkuráló Opera Mini terjesztését, amelyet így hamarosan bárki letölthet az App Store-ból.
Vágólapra másolva!

Az Opera év elején jelentette be, hogy iPhone-ra is elkészíti saját mobilböngészőjének kisebb, gyorsabb változatát, amely tömörített formában, vagyis a lehető legkisebb mobilos adatforgalom árán jeleníti meg a weboldalakat. Sokáig valószínűtlennek tűnt, hogy az Apple elfogadná a szoftvert, amelyet végül hétfőn este hagytak jóvá az App Store-ban. A cég ígérete szerint az Opera Minit 24 órán belül bárki letöltheti a készülékére.

A norvég szoftvergyártó erőteljes kampányt folytatott az iPhone-os Mini érdekében, de az Apple képviselői nem álltak szóba velük. Az iPhone-os letöltőközponban jelenleg is elérhető több alternatív webböngésző a telefon beépített Safarija helyett, azonban ezek mindegyike a vele közös Webkit motorra épül. Az Opera ennek megkerülésével készült, és nem is hagyományos böngésző abban az értelemben, hogy a szoftver nem weboldalakat tölt le, hanem azok tömörített, átalakított változatát, amelyeket a cég központi szerverei szolgálnak ki számára.

A CNet szerint ez a kiskapu tehette lehetővé, hogy az Apple egy nem webkites böngészőt is beengedjen az iPhone-ra, amelyet így újabbak is követhetnek, például a Skyfire, amely hasonló elven működik.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=L9bqyKUmiUtPWqao
Az Opera bemutatója a böngészőről

Az Opera Minihez egy újfajta, iPhone-ra szabott kezelőfelület készült, és a szoftver főleg akkor jöhet jól, amiokor lassú hálózaton szeretne böngészni az ember. A weblapok tömörítése miatt ugyanis az oldalak megjelenítés bármilyen típusú tartalom esetén ugyanolyan gyors, de természetesen a mini mobilos böngésző sem képes flashes tartalmak megjelenítésére.

Az USA-ban élő felhasználók rendszeresen szembesülnek azzal, hogy az ottani kizárólagos forgalmazó, az AT&T mobilhálózata a nagyvárosokban - főleg New Yorkban és San Franciscóban - nem bír el az iPhone miatt megnövekedett adatforgalommal, így a böngésző hamar népszerűvé válhat a körükben. Emellett persze annak is remek választás, aki egyszerűen csak spórolni szeretne a mobilnet-számlán a kisebb forgalommal.