Bűnszervezetben tevékenykedhetett a pesti warezkirály

Vágólapra másolva!
A tavaly lebukott és külföldön elhunyt K. Balázs és társai bűnszervezet keretében működtettek warezszervereket a nyomozók szerint. A banda több mint 740 millió forintot keresett ezzel és másfajta illegális ügyleteik is lehettek.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytat a tavaly leleplezett "warezkirály", K. Balázs és társai ellen - közölte a szervezet sajtóosztálya.

Az NNI emberei 2009. április 14-én öt szerverteremben hajtottak végre házkutatást, ahol 43 működő illegális szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogot sértő illegális adattartalommal bíró szervert foglaltak le, összesen körülbelül 230 terabájt nagyságrendben. A fogásról a rendőrség három nappal később számolt be.

Spammel hirdették az smswebet

Az eljárás során eddig beszerzett adatok alapján K. Balázs és az általa irányított bűnszervezet tagjai megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy legális szerverhoszting szolgáltatás mögé bújva leplezték több száz úgynevezett smswarez, smsweb és torrentoldal működtetését, melyek fizetős emelt díjas sms-ek ellenében szerzői jogi védelem alatt álló filmek, zenék és szoftverek letöltését tették lehetővé.

A weboldalakat spameléssel hirdették az Interneten, ezzel biztosítva, hogy a jogvédett tartalmak minél szélesebb körben váljanak hozzáférhetővé és a felhasználók sms-díjainak befizetésével minél nagyobb illegális jövedelemre tegyenek szert.

A jelenleg 21 gyanúsított ellen folyó nyomozás során megállapíthatóvá vált, hogy a terheltek közül többen bűnszervezet keretében követték el a bűncselekményeket.

Az okozott kár: 741 millió forint

A megalapozott gyanú szerint a bűnszervezet a jogtulajdonosoknak - a nyomozás eddigi adatai szerint minimálisan - 2,16 milliárd forint vagyoni hátrányt okozva. A teljes vagyoni kár megállapítása folyamatban van. A bűncselekmények elkövetésével bizonyíthatóan legkevesebb 741 millió forint illegális bevételre tettek szert a bűnszervezet tagjai.

Eddig az NNI 43 ezer eurót, 54 millió forintot, két személyautót és nagyjából 180 millió forint értékű szervert és laptopot foglalt le, és zárolt tíz bankszámlát.

K. Balázs halálát még vizsgálják

Egyes gyanúsítottak vonatkozásában további bűncselekményekre, így tiltott pornográf felvétellel visszaélésre, csalásra, tiltott szerencsejáték szervezésre, kényszerítésre, közokirat-hamisításra, utaló adatok is felmerültek.

Az eljárás alatt álló 21 személy közül öt jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A bűnszervezet feltételezett vezetője, K. Balázs külföldön bekövetkezett halálesete részleteinek tisztázása érdekében nemzetközi bűnügyi jogsegély van folyamatban.