Jövőre eltemeti a floppylemezt a Sony

Vágólapra másolva!
Már olyan kevesen használnak mágneslemezt számítógépükkel, hogy a floppy-k piacán domináns pozícióval rendelkező Sony úgy döntött, jövő tavasszal leáll az elavult adattároló eszközök gyártásával.
Vágólapra másolva!

A CNet híradása szerint a japán Sony a floppylemezek mára igen szerénynek tekinthető piacán a 70 százalékos részesedéssel bír. Az elektronikai eszközöket gyártó cég azonban bejelentette, hogy 2011 márciusától Japánban is kivonja a boltokból az elavult, darabonként mindössze 1,44 megabájt adat raktározására képes, s nem is túl megbízható, mágneses sugárzásra nagyon érzékeny adathordozót.

A japán vállalat 2002-ben még 47 millió darabot értékesített a szigetországban, 2009-ben azonban már csupán 12 millió darab talált gazdára a floppy-kból, amelyek külföldi forgalmazását már korábban beszüntette a cég. A 3,5 colos "kisfloppy" 1981-ben jelent meg, felváltva az 5,25 colos elődjét, bár hazánkban még ezt is jócskán használták még a kilencvenes években is.

A legtöbb gyártó már évekkel korábban felhagyott a floppy-k gyártásával: elsőként az Apple száműzte a mágneslemezes meghajtót 1998-ban bemutatott iMac számítógépéről, míg a Dell öt évvel később lépte meg ugyanezt Dimension asztali számítógépei esetében, a céget emiatt be is perelték vásárlók. Csekély adattároló kapacitása és megbízhatatlansága miatt a floppy-kat manapság már jóformán csak egyes speciális rendszerkonfigurációs műveletek esetén lehet szükség rá, hétköznapi felhasználók esetében szerepét a pendrive vette át.