Húsz évet is kaphat Sarah Palin hackere

Vágólapra másolva!
Az ügyében eljáró amerikai bíróság bűnösnek találta azt az amerikai fiatalembert, aki korábban feltölte Sarah Palin korábbi alelnökjelölt privát e-mail fiókját. A hatályos törvények értelmében David Kernellt akár húsz év börtönre is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

A 22 éves férfi még 2008 szeptemberében, az elnökválasztási kampány alatt törte fel az amerikai alelnökjelölt privát postafiókját. Elfogását követően úgy nyilatkozott, tettét csupán heccből követte el. Kernell egyébként nem lopta el Sarah Palin jelszavát, hanem néhány könnyen kitalálható személyes adatát adta meg a Yahoo ingyenes levelezőszolgáltatásának jelszóvisszaállító szolgáltatásának. Az újonnan generált, birtokába jutott kóddal lépett be az alelnökjelölt postafiókjába, és a politikus magánlevelezésének egy részét is közzétette az interneten.

Kernellt végül számítógéphez való jogosulatlan hozzáférés, illetve az igazságszolgáltatás akadályoztatásának vádjában találta vétkesnek a bíróság, az elektronikus rendszeren elkövetett csalás vádjában viszont felmentette. Sajtóbeszámolók szerint a hackerre - aki egyébként egy demokrata képviselő fia - akár húsz plusz egy év börtönt is kaphat tettéért.

A hatóságok még személyazonossággal való visszaéléssel is megvádolták, ezt az ügyet azonban külön tárgyalják. Kernell védője egyébként azzal érvel, hogy a fiatalember tette inkább iskolai csínytevésnek tekinthető, mintsem bűncselekménynek, azonban a vád szerint a cselekmény alkalmas volt arra, hogy befolyásolja a választások eredményét.