Az egyiptomi kommunikációs minisztérium indította el az első arab betűkkel írt domainnevet csütörtökön.

Az arab írással bejegyzett internetcímektől az online szolgáltatások terjedését és az internetezők számának növekedését várják a legnépesebb arab országban - írja a Reuters. Tarek Kamel kommunikációs miniszter szerint a lépés "mérföldkő az internet történetében."

Az internetcímek adminisztrációjáért felelős amerikai székhelyű nemzetközi felügyelő szervezet, az ICANN 2009 őszén jelentette be, hogy elkészült a nem latin betűs domainnevek bejegyzését támogató rendszer fejlesztésével. Egyiptom nem sokkal ez után, elsőként jelezte, élni szeretne a lehetőséggel. A .misr végződésű domainneveket több helyi szolgáltatónál is be lehet jegyeztetni mostantól.

Elemzők szerint arab nyelven jelenleg az internetes tartalmak mindössze 1 százaléka olvasható, vagyis az arab internetezők aránya jelentősen elmarad a világ össznépességében kitett arányához képest. A nem latin betűs domainnevek pedig már csak azért is fontosak lehetnek a világ több mint 1,6 milliárd internetezője számára, mert több mint felük nem a latin abc-t használja, amikor az anyanyelvén ír vagy olvas.