Elindult az első arab betűs domain

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi kommunikációs minisztérium indította el az első arab betűkkel írt domainnevet csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az arab írással bejegyzett internetcímektől az online szolgáltatások terjedését és az internetezők számának növekedését várják a legnépesebb arab országban - írja a Reuters. Tarek Kamel kommunikációs miniszter szerint a lépés "mérföldkő az internet történetében."

Az internetcímek adminisztrációjáért felelős amerikai székhelyű nemzetközi felügyelő szervezet, az ICANN 2009 őszén jelentette be, hogy elkészült a nem latin betűs domainnevek bejegyzését támogató rendszer fejlesztésével. Egyiptom nem sokkal ez után, elsőként jelezte, élni szeretne a lehetőséggel. A .misr végződésű domainneveket több helyi szolgáltatónál is be lehet jegyeztetni mostantól.

Elemzők szerint arab nyelven jelenleg az internetes tartalmak mindössze 1 százaléka olvasható, vagyis az arab internetezők aránya jelentősen elmarad a világ össznépességében kitett arányához képest. A nem latin betűs domainnevek pedig már csak azért is fontosak lehetnek a világ több mint 1,6 milliárd internetezője számára, mert több mint felük nem a latin abc-t használja, amikor az anyanyelvén ír vagy olvas.