Leszedték a keresztvizet a Microsoft mobiljairól

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban már a boltokba kerültek a Microsoft Kin márkajelzésű mobiltelefonjai a Verizon mobilszolgáltatónál. Az első tesztekben sok kritikával illetik a készülékeket: a tesztelők lassúnak és fejletlennek találják az elsősorban tinédzsereknek szánt, a közösségi szolgáltatások hatékony használatára kihegyezett telefonokat.
Vágólapra másolva!

Április közepén számoltunk be arról, hogy a Microsoft a Google-hoz hasonlóan saját márkaneve alatt tervezi mobiltelefonok piacra dobását. A Kin nevű két készülék a héten vált elérhetővé, egyelőre csak az amerikai Verizon mobilszolgáltató kínálatában lehet megvenni őket.

A készülékek közül a Kin One egy kompaktabb méretű, kagylóforma mobil, míg a Kin Two nagyobb, kommunikátorra hasonlító modell. Mindkét típus érintőképernyővel rendelkezik, és kicsúsztatható, teljes betűbillentyűzettel szerelik fel őket. Az kisebb, olcsóbb Kin One 4 gigabájtos, nagyobbik társa 8 gigabájtos tárhelyet kínál, mindkét készüléket a multimédiában erős Nvidia Tegra lapkák hajtják meg, el lehet érni róluk a Microsoft amerikai Zune zeneboltjának tartalmait is, a Two pedig még HD-s videók felvételére és lejátszására is alkalmas.

A telefonok támogatják a wifit és a mobilinternetet, továbbá a közösségi oldalak és chatszolgáltatások eléréséhez szükséges kliensprogram is található rajtuk, a lementett képeket, egyéb adatokat pedig online tárhelyre is feltöltik a mobilok, így ezek megosztása egyszerű.

Forrás: [origo]
A Kin One a kicsi, olcsóbb mobil

A Kinek lassúak

A Gizmodo kütyüblog és a PC World tesztelői szerint az egyedi operációs rendszert futtató készülékek kezelőfelülete túlságosan lomha még az ígéretes hardveres alapok ellenére is. Az utóbbi magazin beszámolójában az is olvasható, hogy még a begépelt karakterek is némi késéssel jelennek meg a képernyőn.

Egy másik lapnál a Kin One képernyőjét túl kicsinek, a hangszóróját pedig túl halknak találták. Az Engadget kütyüblog tesztelőinek az integrált kamera elhelyezésével volt problémája, mondván, az exponálógombok úgy vannak elhelyezve, hogy könnyen kitakarja a lencsét a felhasználó a saját kezével, és a képminőség sem mindig megfelelő.

Nem is okos a telefon?

A PC World és a Gizmodo szakírói arra mutatnak rá, hogy ezt a közösségi funkciókra szánt telefont nem szabad az okostelefonokkal összevetni. Az egyetlen feladatra (a közösségi oldalakon tobzódó tinik kiszolgálására) fókuszáló telefon nem nyújt olyan széleskörű képesség-csokrot, mint az okostelefonok, hiszen hiányzik belőle a helymeghatározás, a térkép, a naptár, a böngésző nem kezel füleket, nem lehet rajta webes videókat nézni, és keresni is csak a Microsoft Bing nevű webkeresőjével lehet.

Forrás: [origo]
A Kin Two a drágább, okosabb mobil

Legnagyobb hibaként azonban a Verizon két éves hűség mellett is nagyon drága előfizetési díját említik, amely fenntartási költségben a legjobb okostelefonokhoz adott csomagok árával egyezik meg.

A kliensszoftverét dicsérik

Ugyanakkor számos kipróbáló tetszését elnyerte a készülékhez járó, PC-re telepíthetó Kin Studio alkalmazás, amely automatikusan letölti a mobilról a számítógépre a fotókat, videókat, szöveges üzeneteket, telefonszámokat, és feltölti ezeket egy online tárhelyre, így az adatok akkor is megmaradnak, ha a telefon elromlana vagy elveszne.

A Kin One és Two készülékeket csütörtöktől lehet megvenni az USA-ban nettó 50 és 100 dolláros, azaz 11-21 ezer forintnak megfelelő összegért, két éves hűség vállalása esetén. A telefonokat ősszel néhány európai országban is árusítani tervezik, de azt még nem tudni, hogy hazánkba egyáltalán megérkezik-e valaha.