Játszani is jó a netbook

Vágólapra másolva!
Meglepő dolgokra képesek a kis netbookok, ha hisz erejükben a tulajdonosuk. Akár a legújabb akciójátékokkal, a legkeményebb mesterséges intelligenciát futtató stratégiai játékokkal is lehet játszani a laptopok kistestvérének számító kis gépeken.
Vágólapra másolva!

A netbookok leginkább azoknak a felhasználóknak jelentenek jó választást, akik könnyű, aránylag olcsó, és hosszú üzemidővel rendelkező hordozható számítógépet szeretnének vásárolni. A kisebb méretű billentyűzettel, képernyővel felszerelt masinák levelezésre, internetezésre, zenehallgatásra, videó nézésre egyaránt kiválóan alkalmasak, azonban az igazán erőforrásigényes alkalmazások - például a videojátékok - hajlamosak térdre kényszeríteni a kis gépeket.

A netbook felhasználóknak mégsem kell böngészőben játszható, Farmville-szintű programokkal megelégedniük. Az újabb, nagyobb méretű memóriával, háttértárral, valamint erősebb processzorral-, és grafikus vezérlővel szerelt modelleken már a komolyabb akciójátékok is futnak, de bőséges kínálatból választhatnak a régebbi netbookok tulajdonosai is.

Csúcsjátékok kis képernyőn

Az újabb, komolyabb grafikával rendelkező nagyköltségvetésű játékok futtatása sokszor még az asztali gépek számára is komoly kihívást jelent, de alacsonyabb felbontáson, kisebb részletességet beállítva már gyengébb konfigurációk is képesek értékelhető sebességet, teljesítményt nyújtani.

A százezer forint körüli árkategóriában 1-2 gigabájt memóriával szerelt gépeket kínálnak a gyártók, az Asus Eee PC 1201N, vagy ahhoz hasonló képességű netbookok már a manapság megjelenő - kevésbé erőforrásigényes - akciójátékokat is futtatni tudják. A legalacsonyabb, 800x600 pixeles felbontáson, a részletességet alacsonyra véve próbáink alapján jól lehet játszani például az első Assassin's Creeddel, és Dead Spaceszel, a Borderlandszel, vagy akár a BioShockkal is.


Élvezhető sebességgel fut a Modern Warfare az ION-os netbookon

A jobban optimalizált, és skálázható motorokra épülő játékok, és a valamivel korosabb versenyzős és sportjátékok - például a Need for Speed-, vagy a FIFA-széria régebbi részei is elindíthatók netbookon bizonyos kompromisszumok árán - persze nem akkumulátoros üzemben, hanem konnektorhoz csatlakozva érdemes próbálkozni, a netbookok teljesítményét ugyanis ilyenkor lehet a maximumra tekerni. Az asztali gépeket is komolyan megizzasztó, fotorealisztikus grafikát tartalmazó játékokkal nem érdemes próbálkozni. A Crysist, a S.T.A.L.K.E.R.-t, vagy éppen a Grand Theft Auto IV-et még a legerősebb netbookok is csak képregényként tudják futtatni.

World of Warcraft és az online játékok

Az online szerepjátékok futtatásával nyugodtan lehet próbálkozni netbookokon. Az MMORPG jellegű programok fejlesztői többnyire arra törekednek, hogy a játékukkal minél szélesebb kört tudjanak elérni, hiszen a legfőbb bevételi forrást a gamerek által befizetett havidíj jelenti. A nyugati világ legsikeresebb online szerepjátékának számító World of Warcraft 1,3 gigahertzes processzorral, és 512 megabyte memóriával szerelt modellen már biztosan elindul, a minimális rendszerkövetelménynek már a hatvan, nyolcvanezer forint környékére beárazott netbookok is megfelelnek. Az Age of Conan kivételével az összes nagyobb MMO esetében hasonló eredményre lehet számítani, például az Eve Online és a Guild Wars is megelégszik egy netbook teljesítményével.


WoW-ozni EeePC-n is lehet

A szerepjátékok nagy többsége, még akár a kifejezetten frissnek számító Dragon Age: Origins is futtatható a magasabb árkategóriájú gépeken. A csúcs minőségű grafikára épülő játékok, mint az Elder Scroll's Oblivion, a Mass Effect vagy a Fallout 3, viszont megmaradnak az asztali géppel rendelkezőknek. A gyengébb konfigurációkon az izometrikus nézetű, Diablo-szerű szerepjátékokat kell becélozni, a pár hónapos Torchlight például rendelkezik netbook móddal is, amely a masina képességeit alapul véve optimalizálja a megjelenítést.

Marsallbot és netbook a tarisznyában

A szerepjátékokhoz hasonló eredményre lehet számítani a stratégiai játékok esetében, melyek többségével nem a grafikus gyorsítók meggyötrését célozták meg a fejlesztők. Negatív példák itt is vannak, az egyébként remek World in Conflict és Empire Earth II, esetében a fejlesztők nem helyeztek kellő súlyt a grafika optimalizálására, a játékok elég csúnyák. A Command & Conquer, a Warcraft, a StarCraft, a Battle for Middle Earth, vagy éppen az Age of Empires régebbi darabjai már a gyengébb számítógépeken is elindulnak.


Vidáman fut netbookon a Spore istenszimulátor

Sikerrel kecsegtet a Sims-sorozat első két része, illetve azok kiegészítői is egy netbookon. De akár még a kifejezetten frissnek nevezhető Spore is normális minőségben játszható a csekély teljesítményű minigépeken. A valós idejű, háromdimenziós grafikával rendelkező stratégiák mellett természetesen a körökre osztott stratégiákkal is lehet próbálkozni, ezek többnyire gyengébb számítógépeken is vidáman futnak.

Biztos pont a retrójáték

A kalandjátékok, a két dimenziós grafikára épülő címek, az ugrálós játékok többsége, és általánosságban a retró jellegű videojátékok többsége probléma nélkül játszható a legöregebb netbookon is. Érdemes a alaposan áttanulmányozni az 1-2 ezer forintos címekkel teli Good Old Games kínálatát. A boltban eszméletlen mennyiségű, a legmodernebb operációs rendszereken is futtatható játékklasszikust halmoztak fel. Természetesen itt is akad néhány olyan játék, amivel felesleges erőlködni, a kínálatban megtalálható például a Far Cry, a Crysis alkotóinak első, szintén erőműre optimalizált játéka is. Néhány korosabb klasszikus - például a noir filmeket idéző lövöldözős Max Payne - a Steamen is megtalálható, ez utóbbival már netbookon is lehet játszani.


A mai napig lekötik a játékosokat Max Payne kalandjai

Vásárlás előtt nem árt előre tájékozódni, többek közt alaposan átnézni a futtatni kívánt játékok rendszerkövetelményét. Azok számára, akik idegenkednek az internetes vásárlástól, mindenképpen be kell szerezni egy külső USB-s DVD-meghajtót, a játékok telepítése - hivatalos, legális úton - nem igazán oldható meg enélkül. A digitális fizetéstől nem idegenkedőket remek katalógussal várják az online boltok, ezek esetében nincs szükség extra hardverre sem.