Soha nem játszott még videojátékot ennyiféle ember

Vágólapra másolva!
A facebookos közösségi játékok és a mobilra letölthető ingyenszoftverek idősebbek és nők tömegeit is a videojáték elé ültetik, akik korábban egyáltalán nem számítottak gamernek - és fizetni is kevesebbet fizetnek a játékért.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság hatásait különösen erősen megérezte a videojáték-ipar, de a legújabb felmérés szerint nem csak ez lehet az oka annak, hogy kevesebben vesznek játékot: a mai játékosok körülbelül harmada ugyanis ingyen szórakozik - írja a Reuters.

A Facebookon ingyenesen játszható Treasure Isle a Zyngától, az iPhone-ra, iPadre letölthető Goldfinger az Ngmocótól, vagy akár a barátoknál, a kanapén ingyenes multiplayerben játszható legújabb Call of Duty, a Modern Warfare 2, ami az Activision Blizzard műve, egyre több és több embert szippant be a videojátékok világába úgy, hogy a cégek számára bevételi oldalon láthatatlanok maradnak. A Newzoo videojáték-statisztikákkal foglalkozó cég szerint az összes platformot tekintve a játékosok körülbelül 30 százaléka nem fizet a szoftverekért - és nem azért, mert kalózkodik.

Ez viszont nem feltétlenül rossz hír a kiadóknak. "A szélesebb rétegeket kiszolgáló online üzleti modell előretörése még a válság előtt megkezdőtött, és azt eredményezte, hogy a nehéz időkben is folytatódott a növekedés, a bevételeket tekintve is" - mondta Peter Warman, a Newzoo alapítója a Reutersnek.

A cég felmérése szerint a 2009-ben az amerikaiak által videojétékra költött 25,3 milliárd dollár egyharmada online bevétel volt: szerepjátékok, multiplayer-játékok előfizetési díjai, közösségi oldalakon beszedett bevételek, és mobilos, konzolos és PC-s játékok letöltéseinek ára. A Facebookon népszerű Bejeweled Blitz gyártója szerint az ingyenes "beetetés" fontos szereppel bír a játékosok meggyőzésében.

Minden ötödik amerikai játszik

Az olyan alkalmi játékosoknak szóló portálok, mint a Pogo, a Real Networks és a Big Fish Games rengeteg idősebb és nőnemű játékost is leültetnek a gép elé, akik egyébként sohasem fizettek volna az ilyen szoftverekért. Az Interpret adatai szerint az USA-ban minden ötödik felnőtt, több mint 46,1 millió ember játszik közösségi oldalakon, és több mint 11 millió csak és kizárólag így. Az ő átlagéletkoruk közelít a negyvenhez (38,8 év), míg a konzolosok átlagéletkora 30,9 év.

Az Interpret szerint 12 százalékuk tervezi is, hogy vásárol játékkonzolt - mégpedig Nintendo Wii-t, ami az alkalmi játékosok körében a legnépszerűbb. A GamePro magazin szerint viszont a Playstationre és Xboxra kínált ingyenes játékoknak, előzeteseknek is komoly hatásuk lehet a vásárlók meggyőzésében, igaz, ezekre a gépekre inkább "profi" játékosoknak szóló, nagyobb ügyességet, több elmélyülést igénylő szoftverek készülnek. Az ingyen reklám, legyen akár egy nem különösebb látványos, végigjátszható részlet, így főleg őket nyerheti meg.