Ingyenes Facebookkal csábítanak mobilnetre

Vágólapra másolva!
Bármely mobiltelefonon működő ingyes mobilos verzió készült a Facebookból. A 0.facebook.com címen elérhető, képeket és videókat nélkülöző oldalt világszerte ötven mobilszolgáltató - a hazaiak közül aa T-Mobile - hálózatából használhatják a közösségi oldal tagjai.
Vágólapra másolva!

Nem kell már drága okostelefon a Facebook használatához, a kedden elindított, csak szöveges információkat tartalmazó mobilos verzió a legbutább készüléken is működik. Az új mobilböngészőkre szabott oldalt egyelőre csak 45 ország ötven szolgáltatójának hálózatából lehet elérni, onnan viszont ingyenesen. A több szolgáltató ügyfeleit a 0.facebook.com átirányítja a hagyományos m.facebook.com mobilos oldalra.

A forgalmi díj nélkül látogatható oldallal a közösségi oldal azokat a felhasználókat akarja megfogni, akik kevés tapasztalattal rendelkeznek a telefonos netezésről. A felület nagyon egyszerű és nagyon gyors lett, hogy meggyőzze azokat, akiket eddig elijesztett a mobilos böngészés ára. A 0.facebook.com-ot a mobilok beépített böngészőire optimalizálták, a legelterjedtebb Opera Mini browserrel azonban nem működik, hiszen ez a program az Opera szerverein keresztül tölti be az oldalakat, nem közvetlen a szolgáltatótól kéri le őket.

A facebookos képekért már fizetni kell

A Facebook használata csak addig ingyenes, amíg a felhasználók a 0.facebook.com címen belül maradnak, a képek vagy a videókat már a mobilnetes díjcsomagjuk terhére nézhetik meg. A hazai szolgáltatók közül egyelőre csak a T-Mobile hálózatát használóknak ingyenes a mobilos Facebook látogatása. Kérdésünkkel megkerestük a Vodafone-t, a Telenort és a Djuice-t, ám egyik szolgáltató sem tudta megmondani, hogy tervezik-e a csatlakozást a díjmentes facebookozást kínáló szolgáltatók listájához.

Forrás: [origo]

Tesztünk szerint az ingyenes Facebook használatához is szükséges, hogy a SIM-kártyán aktiválva legyen a mobilnetes kapcsolat. Előfizetés nem szükséges hozzá, a legegyszerűbb forgalmi díj alapú csomag is elég a közösségi oldal használatához. A szolgáltatás használatáról a napokban ígér hivatalos tájékoztatást a magyar T-Mobile.

Hol vagy most?

A bármelyik mobilon működő Facebooknak akkor lesz igazán nagy hatása, ha nem csak csevegésre lehet majd használni. A közösségi oldaltól régen várják, hogy a Foursquare és Gowalla közösségi helymegosztó és találkaszervező oldalakhoz hasonló funkciókat építsen be szolgáltatásai közé.

Forrás: [origo]
Félhetnek a Gowallához hasonló helymegosztó oldalak

A jelenleg csak párszáz magyar felhasználót megmozgató szolgáltatások megkönnyítik az esti bulik szervezését. Nem csak azt lehet megtudni általuk, hogy melyik ismerősünk épp hol tartózkodik, de segít megtalálni azokat a helyeket, ahol épp a legtöbben vannak együtt. A közösségi oldalon bejelölt barátlistával és az ingyenes mobilos verzióval a Facebook könnyen lesöpörheti a konkurenciát abban a 45 országban, ahol a 0.facebook.com elérhető.

Közösségi oldalak mobilról nézve

Hazánkban először a T-Mobile jelentett be olyan díjcsomagot, ami egy közösségi oldal felhasználóit célozta. A mai napig elérhető iwiwezőknek szánt tarifa nem tartalmaz mobilnetet, azt teszi lehetővé, hogy olcsón hívhassák magukat a magyar közösségi oldalra regisztrált felhasználók.

Hasonló konstrukcióval rendelkezik a 26 évnél fiatalabbakat célzó Djuice is, ám ők a myVip felhasználókat próbálták magukhoz csábítani az ingyenes beszélgetés lehetőségével. A díjcsomag nem tartalmaz mobilnetet, viszont az előfizetők választhatnak egy díjmentes extra szolgáltatást is új telefonjukhoz, és ezek között megtalálható a havi 100 megabájt forgalmi korláttal rendelkező netcsomag is.

A Vodafone két olyan fiataloknak szánt díjcsomaggal is rendelkezik, amellyel ingyen lehet facebookozni és twitterezni. A közösségi szolgáltatások látogatása mellett az egyetemi adminisztrációs rendszerek - a Neptun és az ETR - látogathatása sem számít bele a Talk és Tweet csomagra előfizetők havi adatforgalmába.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Mobile tulajdonosa. Az iWiW tulajdonosa az Origo Zrt.