Gonosz robotok és a dán királyfi

Vágólapra másolva!
Az emberiség legnagyobb ellenfelét legyőző pixeles űrhajós, időgép alatt ájultan fekvő dán királyfi, és birodalmat építő ókori görög hadvezérek hétvégi játékajánlónkban.
Vágólapra másolva!

Magunk sem hittük, hogy egy új, ám csak két színt használó, nagyon pixeles, pittyegős zenével megáldott játék lehet jó. A Hero Core nevű akciójáték azonban legalább fél órát rabolt el a mai napból, és még mindig ott zenél a számítógép tálcájára kicsinyítve, hátha lesz öt-tíz perc üresjárat, amit ki lehet tölteni egy kis lövöldözéssel.


Könnyű beleszeretni a Hero Core-ba

A monokróm, nagyon egyszerű küllemű játék története az aranykor tudományos fantasztikus sztorijait idézi: a világot kell megmenteni egy gonosz géptől. A játékosnak emiatt be kell barangolnia a több tíz teremből álló bázist, generátorokat és ellenfeleket kell megsemmisítenie, végül pedig Tetronnal is meg kell ütköznie. A pályákon elég sok mentési pont van elszórva, de szüksége is van rájuk a gamernek. A nagyobb ellenségek megölése után tapasztalati pont is jár, amiből újabb támadási módokat sajátíthat el a hős.

A Hero Core irányítása is retró. A hőst az iránygombokkal lehet mozgatni, jobbra az X, balra a Z gomb lenyomásával tüzel. A játék kezel PC-re csatlakoztatható kontrollereket is, úgy még konzolosabb a játékélmény.

Demók: vásárlás előtt kipróbálandó

HAMLET

Hamlet, a dán királyfi épp indulna megbosszulni apja gyilkosát, amikor olyasmi történik, amire még nem volt példa a bosszúdráma történetében: a hősre ráesik egy űrhajó. A játékos ennek a csészealjnak az utasát, egy feszülős ruhába öltöztetett, sapkául izzólámpát viselő időutazót vezeti végig a dráma történetén.


Még tengeri polippal is találkozik a királyfipótlék

Az időutazó helyszínről helyszínre jár, és a hajó alatt ájultan fekvő dán királyfi helyett fejti meg a rejtvényeket. Tesz arról, hogy Rosencrantz és Guilderstern ne éljék túl a hajóutat, elbánik Poloniusszal és Laertésszel, sőt még bosszút is áll. És mivel a videojáték világa nagyon hasonlít a mesékéhez, még arra is van lehetőség - ha elég ügyes a gamer - hogy a Hamlet-pótlék túlélje a kalandokat.

A Hamlet próbaverziójával együtt érkezik az Alawar nevű szolgáltatás játékdoboza, amiből további demókat lehet telepíteni. A játékot hatvan percig tesztelheti a játékos, ez pont elég ahhoz, hogy a gyorsabb gamerek végig is játsszák a történetet.

HEGEMONY: PHILIP OF MACEDON

Hat év fejlesztés után megjelent a kanadai Longbow Games ókori Görögországban játszódó stratégiai játéka, a Hegemony. A történet a makedón birodalom kialakulását mutatja be. Hőse Philipposz, Nagy Sándor apja, aki komoly nyertes hadjáratokat vezetett, és hatalmas birodalmat hagyott fiára.

A játékmenet a valós idejű stratégiák megszokott mechanikáit használja. A gamernek egyszerre kell vezetnie a seregeit - melyek közül a legfontosabb élén maga az uralkodó áll - és figyelnie városai növekedésére, a kereskedelmi egyezményekre, minden az ő vállán nyugszik. A hadjáratok során régi stratégiákat is fel lehet használni, például a városfalak megmászása helyett ki lehet éheztetni a lakókat.


Mindenért az uralkodó a felelős, nincs kire kenni a hibát

A programon látszik, hogy nem a legfrissebb grafikai motor teljesít benne szolgálatot. Az épületek ugyan makettszerűen szépek, az animált harcosokon azonban látszik a kor. A játék egyik legügyesebb trükkje, hogy a térképből kifelé zoomolva előbb csak kisebbek lesznek az egységek és a városok, később viszont átvált a társasjátékok figuráit és a régi térképeket idéző sematikus nézetre.

A Hegemony hardverkövetelményei a hat évvel ezelőtti állapotokat tükrözi, valószínűleg még egy netbookon is gond nélkül fut az ógörög stratégiai játék.