Flipper villog, a Terminátor 2 játékgép hallat hangos robbanásokat, Pac-man pittyeg: november végéig játékbarlanggá alakítottál a Közlekedési Múzeum egyik termét. Az Űrhódító kiállításon az elmúlt harminc év legjobb játékait lehet kipróbálni, legyen az számítógépes vagy játéktermi program.

"Azért lettem muzeológus, hogy egy ilyen kiállítást létrehozhassak" - újságolja büszkén Képes Gábor, miközben körbevezet a birodalmában. A terem egyik felét a nyolcvanas évek vágyott számítógépei foglalják el, előttük Tetris-alakzatokat idéző padok. A másik felében félkarú rabló, pókerautomata, a kilencvenes évek balatoni nyaralásait - vagy épp a Wizard's-ot - idéző játékgépek. A bejáratnál elhelyezett tablóról pedig Kovács Mihály, a magyar számítástechnika és kibernetika oktatásának atyja nézi, mire jutottunk ötven év alatt.

A játékterem egészen más élmény

A Ms. Pac-man-en, egy több játékot futtató gépen, és egy fénypuskás Terminátor 2 masinán kell végigjátszani magunkat, hogy a kiállítás igazi királyához érjünk. A nyolcvanas években gyártott Time Machine flippergép annyira aktívan mozgatja az embert, mint napjaink Nintendo Wii-je. Hiába tudja a játékos, hogy az elektromechanikus szerkezet abban a pillanatban fogja felcsapni az ütőket, ahogy megnyomja a doboz két oldalán található gombokat, mégis rámozdul a lövésekre. A flipper nem is játék, már-már sport.

Forrás: [origo]
Nyerőgépnek is jutott hely a kiállításon

Hasonló élmény beállni valamelyik játékgép elé. A Pac-man mozdíthatatlan szekrénye, masszív műanyag gömbben végződő joystickja, a mélyre benyomódó, rugó által kipattanó gombok mind arról árulkodnak, hogy ezeket a gépeket folyamatos nyúzásra tervezték. Ugyanerről tanúskodik a Terminator 2 automata, amin két fénypuskát markolva küzdhetnek meg a játékosok a mindent túlélő T-1000-es robottal. A játék közben folyamatosan rángatott fegyverek ugyanúgy mozdulnak ma is, mint a kilencvenes évek elején tették. Egyedül a nagyobb helyet elfoglaló, szervomotorok által mozgatott vezetőüléssel rendelkező autóversenyek, fél versenymotort tartalmazó Superbike játékok hiányoznak kicsit az Űrhódítóról. Igaz, azok a gépek el se férnének egy ekkora teremben.

Magyar gamerek az űrben

A kiállítás címével nem csak Nishikado Tomohiro 32 éve - kerek évforduló ez, kettő az ötötdiken - megjelent Space Invaders játékának állít emléket, de a szoftver magyar klónjának is. A Videoton TV Computerre kiadott Űrhódítót ki is próbálhatják a Közlekedési Múzeumba ellátogatók. A magyar programozók az eredetinél lényegesen nehezebb, igazán aljas videojátékot hoztak létre. Az ufók nem könyörülnek a játékoson, azonnal megsorozzák, ahogy a meccs elkezdődik. Nyoma sincs a japán verzióban megszokott lassan tempósabbá váló játékmenetnek, rögtön kezdődik a gyilkolászás.

Forrás: [origo]
Keményre sikerült a magyar Space Invaders

A Videotonnal nincs vége a magyar gépek sorának. Egy asztallal arrébb a Primo magyar mikroszámítógépen fut egy mászkálós játék. amit a kiállítás kedvéért a gép konstruktőre, Manno Sándor restaurált. A vitrinekben megtalálható a ritkaságnak számító Aircomp 16-os egy gumibillentyűs - ebből a fajtából még kevesebb készült - példánya, mellette pedig a Híradástechnikai Szövetkezet iskolaszámítógépe (HT-1080Z) látható.

Vidi-vidi-videoton

A kiállítás nem csak a játékok fejlődését mutatja be. Aki fordít egy kis figyelmet a számítógépekre kötött tévékre is, az végignézheti a teljes Videoton termékpalettát a Jácinton és a Móron keresztül egészen a cég csúcsmodellnek számító, érintőgombos Gall készülékig.

Forrás: [origo]
Akárcsak egy Videoton kiállítóterem

A kiállítás stílusosan Space Invadert formázó bejárata előtt pedig a Videoton TV-foci - a magyar ipar válasza a Pong sikerére - is kipróbálható, egy iszonyúan szellemképes, hangyafocis Orion Tünde tévén.

Mikor érdemes menni?

Az Űrhódítón kiállított játékgépek a hét bármely napján kipróbálhatóak. Üzemben tartásukról képzett restaurátor gondoskodik, így biztosan állni fogják a látogatók rohamát. A retró számítógépek csak a hét három napján üzemelnek, így aki a Primón, Commodore 64-en vagy a Mariót és Tetrist futtató első Nintendo konzolon is játszana egyet, annak kedden, csütörtökön vagy pénteken érdemes meglátogatni a kiállítást 10 és délután egy között.

Az Űrhódítónak otthont adó Közlekedési Múzeumba 1000 forint a felnőtt belépőjegy, 500 forint a diák és a nyugdíjas jegy. Az intézmény reggel tíz és délután öt óra közt van nyitva hétköznapokon, hétvégén pedig hat órakor zárnak. Az Űrhódító november 21-ig látható.