Vágólapra másolva!
Egy brit tudós állítása szerint az első ember a világon, akit komputervírus fertőzött meg: a kártékony kódot ugyan szándékosan, kísérleti célból juttatták a bőre alá ültetett chipre.
Vágólapra másolva!

A Reading Egyetemen dolgozó Dr Mark Gasson kezében hordoz egy apró lapkát: a technológia többek közt lehetővé teszi számára, hogy az irodájában kártya nélkül azonosíthassa magát a biztonsági rendszereken, és gyakorlatilag a kutyákba, macskákba ültetett chipek bonyolultabb változatának tekinthető - írja a BBC.

Megfertőzhető implantátumok

Az bőr alá ágyazható lapkák már egy ideje elérhetők, bár egyelőre csak speciális célokra alkalmazzák ezeket. Gasson egy kísérlet során szándékosan juttatott kártékony kódot a testében lévő lapkára, amelyről aztán külső rendszereket is meg tudott fertőzni. Elmondása szerint ha az így megtámadott rendszerekhez más, hasonló implantátumot hordozó felhasználók csatlakoztak volna, az ő lapkáikra is felkerült volna a demonstrációs célból készült kód.

Noha valós veszélyt egyelőre nem okozott a vírus, a kísérlettel Gasson azt akarta bizonyítani, hogy a jövőben milyen veszélyeket jelenthetnek a számítógépes kártevők az emberi szervezetbe ültetett olyan orvosi eszközökre, mint amilyen például egy pacemaker.

Emberre veszélyes komputervírusok

A szakember szerint az egyre bonyolultabbá váló digitális implantátumok esetén komoly kockázatot jelentenek a számítógépes kártevők, pedig az ilyen jellegű termékek Gasson várakozásai szerint a jövőben szélesebb körben el fognak terjedni. Az Egyesült Államokban például már piacra dobtak egy olyan beültethető lapkát, amelyen például egy páciens orvosi adatai tárolhatók: jellegéből adódóan ezeket elveszíteni sem nagyon lehet, ráadásul akár egy öntudatlan beteg esetén is hozzájuk lehet férni egy megfelelő leolvasó berendezéssel.

A BBC-nek egy, a témával foglalkozó német professzor, Rafael Capurro úgy nyilatkozott, komoly következményei lehetnek annak, ha az interneten keresztül elérhetővé válnak a szervezetbe ültetett digitális implantátumok. Bár ez a lehetőség hasznos lehet például azért, mert vészhelyzetben riasztani lehet, ám ez a technológia visszaélésekre is lehetőséget ad.