Egyszerűbb beállításokkal nyugtat a Facebook

Vágólapra másolva!
A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg nyilatkozatai szerint a szájt felhasználóinak legfeljebb pár hetet kell várniuk arra, hogy egyszerűen lehessen beállítani az adatvédelmi funkciókat, és teljesen le lehet majd tiltani az alkalmazásokat is.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban hírt adtunk, a több mint négyszázmillió felhasználóval rendelkező közösségi szájtot az utóbbi hetekben számos kritika érte azért, mert változtatásokat eszközölt adatkezelésében. Tiltakozó felhasználók egy csoportja május utolsó napjára például "Leiratkozom a Facebookról"-napot (Quit Facebook Day) is meghirdetett.

A kedélyeket lehűtendő Zuckerberg már a hét elején bejelentette: dolgoznak azon, hogy a felhasználók minél egyszerűbben végezhessék el adatvédelmi beállításaikat. Ez azért fontos, mert a nem kellően szigorú beállítások esetén idegenek is betekintést nyerhetnek a felhasználók mindennapjaiba, szokásaiba vagy érdeklődési körébe.

Egyszerűbb lesz állítgatni a Facebookot

A Facebook blogján közzétett bejegyzésben Zuckerberg már több konkrétummal szolgált, az ide feltöltött képen már azt is megtekinthetik az érdeklődők, hogyan néz majd ki a jelenlegi, meglehetősen bonyolult konfigurációs felületet kiváltó oldal, amely egyébként ugyancsak a Facebook.com/privacy címen lesz elérhető az elkövetkezendő hetek folyamán.

A közösségi szájtot azért bírálták rengetegen, mert az alapértelmezett adatvédelmi beállításokat meglehetősen lazán kezelte: aki ezen semmit sem változtatott, meglehetősen sok intim dolgot oszthat meg a világgal. Erről a gyakorlatban bárki meggyőződhet a YourOpenbook.org honlap keresőjén, amely a szájtra írt publikus bejegyzések közt keres, és gyakran igen kínos, valószínűleg nem a nyilvánosságnak szánt szövegekre bukkanhatunk segítségével. A Facebook számára azért jön jól, ha a felhasználók minél több adatot osztanak meg a nagyvilággal, mert a cég ezeket az adatokat tudja jól értékesíteni a lehetséges ügyfeleket minél pontosabban becélozni kívánó hirdetőknek.

Korábban segítség kellett hozzá

Bár jelenleg is nagyon széleskörűen lehet szabályozni, hogy milyen információt kikkel osztunk meg - akár ismerősök között is ki lehet alakítani eltérő jogosultságokkal bíró csoportokat -, a Facebook adatvédelmi beállításai vitathatatlanul bonyolultak, ezért is készítettünk rövid útmutatót hozzájuk korábban.

A most publikált képernyőmentés alapján az új felület laikusok számára is érthető lesz, gyakorlatilag a személyes adatok csoportját lehet majd rajta úgy beállítani, hogy azokat bárki, csak az ismerősök vagy az ismerősök ismerősei is láthassák.

Ugyanakkor az oldal beállítási javaslatokat is tartalmaz majd, például a feltöltött képeket és videókat csak az ismerősök és ismerősök ismerősei számára ajánlják hozzáférhetővé tenni, de ezek nem kötelező érvényűek, csupán tanácsok.

Forrás: [origo]

Végre letilthatók lesznek az alkalmazások

Egy másik fontos újítás, hogy a felhasználóknak módja lesz akár teljesen letiltaniuk a külsős alkalmazásokat, így elejét véve annak, hogy az ismerősök különböző kvízekkel, játékokkal és más zavaró dolgokkal zaklassák őket.

Egy új szekcióban külön be lehet majd állítani, hogy mely applikációk vagy honlapok, webes szolgáltatások férjenek hozzá a felhasználók fiókjához, és külön le lehet majd tiltani azt is, hogy a partneroldalak hozzáférhessenek a profil nyilvános részében szereplő adatokhoz, amelyeket például célzott reklámok megjelenítéséhez használnak.

Az AP hírügynökség szerint az új felületen praktikus lehet majd úgy beállítani az adatvédelmi paramétereket, hogy az egyszerű felületen a legszigorúbbra állítjuk a lehetőségeket, majd egyesével hozzáadjuk a kivételeket.