IPad-klón lesz az új százdolláros laptop

Vágólapra másolva!
Teljesen új koncepcióval rukkolt elő a világ szegény országaiban élő gyermekeket számítógéppel ellátni kívánó One Laptop Per Child (OLPC) alapítvány. A cég ezúttal az Apple iPadjéhez hasonló, azaz tábla kivitelű olcsó PC-kben látja a jövőt, és tervei szerint ezúttal tényleg száz dollárért tudja majd előállítani a gépet.
Vágólapra másolva!

Az alapítvány még évekkel korábban rukkolt elő az első hírekben "százdolláros laptop"-ként hivatkozott számítógéppel: a zöld-fehér gyerekjátékra emlékeztető, akár kurblival is feltölthető laptop előállítási költsége mindig is magasabb volt ennél. Jelenleg is közel duplaennyiért lehet megvásárolni a masinát, amelyből világszerte mintegy kétmillió talált gazdára - részben fejlődő országokban, részben jótékonykodni kívánó, fejlett térségekben élők körében. Az XO-1-es laptop nem is aratott túl nagy sikert, aminek okát meg is értettük, amikor szert tettünk egy ilyen gépre.

Forrás: [origo]

A táblagép tényleg száz dollár lesz

Az OLPC később egy XO-2-es jelzésű, dupla képernyős modell prototípusát is bemutatta, ám ez végül nem került gyártásba, viszont az alapítvány közlése szerint a harmadik modell, az XO-3-as valóban piacra fog kerülni. Ez a készülék már tábla kivitelben készül majd, egyik sarkába egy zöld gumifogantyút helyeznek el a praktikusabb hordozhatóság biztosítása végett.

A non-profit szervezet bejelentése szerint az érintőképernyős készüléket a Marvell nevű lapkagyártóval együttműködve gyártják majd. Az XO-3-as gép a tervek szerint elsőként a januári CES szórakoztatóelektronikai vásáron mutatkozik majd be Las Vegasban.

Forrás: [origo]

A százdolláros laptop legújabb generációja nagyban hasonlít majd a Marvell cég oktatási piacra szánt, hasonló árú Moby táblagépéhez, amelyet még márciusban mutattak be. Ugyanakkor az előd modell számos tulajdonságát nélkülözni fogja a tábla formátumú masina, kivitele ugyanis nem lesz sem freccsenés-, vagy porálló, külsejét pedig nem borítja majd strapabíró váz az XO-1-estől eltérően - számolt be a Forbes.

Fele olyan vastag lesz mint egy iPhone

A lap úgy tudja, a készülék nagyjából fele olyan vastag lesz, mint egy iPhone, és valószínűleg egy gigahertzes processzort használ majd. Egyelőre az sem biztos, hogy a korábbi modellből ismert, háttérvilágítás nélkül akár teljes napsütésben is használható Pixel Qi technológiájú képernyője lesz, lehetséges, hogy hagyományos LCD-vel szerelik majd fel, viszont beépített kamerája is lesz.

Ugyanakkor a projekt atyja, Nicolas Negroponte, az MIT professzora nyilatkozatai szerint ez a masina csupán az első mérföldkő, ha a táblagépet megfelelő mennyiségben gyártják majd, az az alkatrészek árának csökkenését eredményezi majd, később új funkciókkal is bővülhetnek majd funkciói.

Forrás: [origo]

Negroponte egyébként úgy véli, bár első számítógépükkel nem voltak képesek elérni a kitűzött száz dolláros árat, termékük inspirálta a gyártókat, s ennek eredményeként jelentek meg a netbookok a piacon. Várakozásai szerint a táblagéppel hasonlóképpen inspirálják majd a gyártókat, bár ez esetben már az alapítványt megelőzte az Apple, amely hamarabb bemutatja iPadjét.