Már kész a négyujjas tapipad laptopokhoz

Vágólapra másolva!
Vadonatúj technológiát használó, laptopokra szánt touchpadjét mutatta be a Synaptics cég: az egeret helyettesítő érintőfelület legújabb változatát már négy ujjal is lehet tapogatni, egy új megoldással pedig a véletlen érintéseket is kiszűri.
Vágólapra másolva!

Bár a tapipadok jó ideje megtalálhatók a noteszgépeken, komolyabb fejlődésen azonban csak az utóbbi években estek át, amikor az Apple az iPhone képernyőjéhez hasonló, azaz multitouch - egyszerre több ujjal érinthető - típussal szerelte fel, amely például kényelmes, két ujjas zoomolást is lehetővé tesz. Azóta a hasonló technológiát használó kurzorvezérlők már a windowsos noteszgépekben is elérhetők, az ilyen hardvereket gyártó Synaptics most egy rendkívül fejlett modellt mutatott be a tajvani Computex kiállításon.

Négy ujjal még több funkció

A cég új, TouchPad-IS nevű tapipadja egyszerre már nem csak kettő, hanem négy ujj tevékenységét is tudja érzékelni, amelynek köszönhetően még több funkciót lehet elérni róla kényelmesen. Az Apple hardveréhez hasonlóan ez sem tartalmaz már külön gombokat, a klikkeléseket a felületen keresztül aktiválható virtuális billentyűk szolgálják ki.

Az új funkciók használatához egy új kliensprogramot is mellékelnek majd, és a tapipadot véletlen érintések detektálására képes technológiával is ellátják majd. Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan mikor debütál majd a hardver az első noteszgépekben.