Hajlékony LCD, színes e-papír és szemüveg nélküli 3D-tévé

Vágólapra másolva!
A japán Toshiba két érdekes LCD-vel rukkolt elő: a gyártó egyik fejlesztése egy rugalmas felületű miniképernyő, amely összehajtva rázoomol a rajta lévő képre, a másik pedig a hagyományos 2D-s képet tudja átalakítani térhatásúvá.
Vágólapra másolva!

A tajvani Computexen mutatta be speciális, flexibilis bevonattal rendelkező folyadékkristályos képernyőjét a Toshiba: mint az a lenti videón is látszik, a 21 centiméteres képátlójú megjelenítőt szabad kézzel ki és be lehet hajlítani. Ennek során a képernyőn látható tartalmak felnagyítódnak vagy kicsinyítődnek - a demonstráció során ezt például egy Google Föld térképen való navigációra használják.

Hajlítgatni lehet az LCD-t

A hajlékony megjelenítő kifejlesztéséhez a fejlesztőknek speciális, vékony, ledes háttérvilágítást kelllett kidolgozniuk, emellett egy megfelelő vezérlőszoftvert is készítettek, amely a hajlítgatásnak megfelelően nagyítja vagy kicsinyíti a képernyő tartalmát. A panel egyelőre csupán 800x600 pixeles felbontásra képes, azt viszont még nem tudni, mikor lesz elérhető a kereskedelmi forgalomban is kapható eszközökben.

Egy másik különleges képernyőt is bemutatott a vállalat: ez egy hagyományos - nem hajlékony - kivitelű, 12 colos panel, amely szemüveg nélkül is térhatásúnak látszó képet tud közvetíteni az előtte ülőnek egy speciális réteg alkalmazássával, amely a folyadékkristályokon keresztül áramló fény irányát szabályozza, helyettesítve a 3D-s szemüveget.

http://www.youtube.com/v/NGDyxA4BPH4&hl=hu_HU&fs=1&

Készül a szemüveg nélküli 3D

Ehhez hasonló tévét tervez piacra dobni a a tajvani Technológiai Kutatóintézet (ITRI) is, melynek prototípusát ugyancsak a tajvani kiállításon mutatták be. A társaság 42 colos LCD-tévéje ugyancsak 3D-szemüveg nélkül képes térhatású képet közvetíteni a nézőknek.

A vállalat szerint az újfajta tévé leghamarabb öt év múlva kerülhet a boltokba, bár eleinte valószínűleg digitális képkeretekben lesz majd elérhető. Az IDG beszámolója szerint a kiállított prototípus képe még közel sem volt tökéletes, kissé elmosódottnak tűnt, így még bőven lesz munkájuk fejlesztőinek.

Fejlesztik a színes e-papírt is

Egy másik tajvani cég, a Delta Electronics a Computexen olyan e-papír technológiát mutatott be, amely a jelenleg kapható e-könyv-olvasókkal ellentétben nem csupán fekete-fehér, hanem színes képek megjelenítésére is alkalmas, bár még nem olyan tökéletes minőségben, mint egy monitor.

A kiállított 13 colos képernyő egyik fő jellegzetessége az e-tinta képernyőkhöz hasonlóan az, hogy a hagyományos LCD-ktől eltérően nem fárasztja a szemet, mivel egyáltalán nem vibrál, és nincs háttérvilágítása sem - így akár napsütésben is gond nélkül látható tartalma. A cég képviselőjének közlése szerint még legalább két-három évnyi fejlesztésre lesz szükség ahhoz, hogy az LCD-kkel megegyező színmegjelenítést tegyenek lehetővé e-papír megjelenítőjükön. Az egyik legsikeresebb e-könyv-olvasót, a Kindle-t árusító Amazon cég vezetője nemrég úgy nyilatkozott, az eszköz színes változatának megjelenésére még bizonyosan éveket kell várni, mivel nem állnak rendelkezésre az ennek előállításához szükséges technológiák.