Vágólapra másolva!
A Sony kutatói egy olyan digitális ketyerét fejlesztettek ki, amelyet macskák nyakába lehet akasztani, mozgásérzékelőjén és digitális kameráján keresztül pedig érzékeli, hogy az állat épp mit csinál: például eszik, játszik vagy alszik. Ezeket az információkat a szerkezet automatikusan megírja a Twitterre.
Vágólapra másolva!

A Sony kutatólaboratóriumának munkatársai a Tokiói Egyetemmel együttműködve készítették el annak az eszköznek a prototípusát, amelynek segítségével macskák is tudnak twitterezni.

A kütyü érzékeli, ha a cica eszik

Az állatok nyakába akasztható eszközt gyorsulásmérővel, digitális kamerával és GPS-szel is felszerelték, ezeken keresztül képes megállapítani, hogy a macska épp mit is csinál. A szerkezet többek közt érzékelni tudja, ha a cica mászkál, alszik vagy épp táplálkozik.

Az így kinyert adatokat az eszköz a Twitterre is fel tudja tudja tölteni, ha az állatnak regisztrálnak felhasználót, bár ez nem valós időben történik, mivel ehhez először át kell tölteni a rögzített adatokat egy PC-re Bluetoothon keresztül.

Nem túl okos rendszer

Egyelőre még nem túl intelligens a megoldás, mivel az érzékelő egyelőre csupán tizenegyféle cselekvést tud detektálni, melyekhez egy-egy mondatot lehet hozzárendelni. Azaz, ha az eszköz rögzítette, hogy a macska evett, akkor a Twitterre mindig ugyanazt a mondatot fogja kiküldeni - például azt, hogy "Ez a kaja jólesett."

Forrás: [origo]
A twitterező kütyü egy plüsscicán

A fejlesztők tervei szerint a jövőben a rögzített cselekvések kombinálásával bonyolultabb státuszfrissítéseket is írhatnak majd a cicák a Twitterre: ha például táplálkozás előtt hosszabb sétát tettek, más kommentárt küldenek majd az oldalra ("Jobban esik az étel egy kis mozgás után").

Mivel a sajtóban közzétett képek alapján a twitterező kütyü elég nagy, a kutatók felhívták a kihangsúlyozták, hogy csak megfelelő méretű macskákra lehet felszerelni. Tapasztalataik szerint ha a nyakörvükre van akasztva a szerkezet, az többnyire nem zavarja az állatokat. Az azonban, hogy pontosan mi értelme is van ennek a fejlesztésnek, nem derült ki.