A YouTube lekörözi a fájlcserélőket

Vágólapra másolva!
A Cisco előrejelzései szerint régiónkban az internetes adatforgalom négy éven belül az ötszörösére emelkedik majd, viszont a videomegosztó szájtok forgalma már idén év végén felülmúlja majd a fájlcserélőkét.
Vágólapra másolva!

A hálózati eszközöket gyártó cég különböző modellezésen alapuló statisztikái szerint a világ teljes internetforgalma 2014-re megnégyszereződhet a 2009-es adatokhoz képest: ekkor egy esztendő alatt 767 exabájtra, vagyis több mint 800 milliárd gigabájtra emelkedik majd.

Ilyen mennyiségű adatátvitel havonta nagyságrendileg 16 milliárd darab DVD lemeznek, 21 billió MP3 fájlnak és 399 kvadrillió sms-nek felel meg. A vállalat arra számít, hogy a HD-felbontású tartalmak és a 3D-s videózás elterjedésével a közép-, kelet-európai régióban négy év múlva a jelenlegi ötszörösére emelkedik majd a hálózati adatforgalom, ami havi 514 millió darab DVD-n elraktározható 2,1 exabájtnyi adatot jelent.

A video generálja a forgalom zömét

A Cisco szakértői szerint az adatforgalom növekedése mögött elsősorban a webes videók népszerűségének további növekedése áll. A YouTube-on és hasonló szájtokon megnyitott felvételek mellett peer to peer letöltőoldalakon, online tékában, vagy IPTV-n megtekintett mozgóképes tartalmak generálják a lakossági felhasználók netes forgalmának nem kevesebb, mint 91 százalékát - derül ki a cég tanulmányából.

A legnagyobb internetforgalmat generáló térség négy év múlva Észak-Amerika (havi 19 exabájt), Ázsia és a Csendes-óceáni térség (havi 17,4 exabájt) generálja majd, Nyugat-Európa a harmadik helyen áll majd havi 16,2 exabájtos arányával, Japánból pedig önmaga 4,3 exabájtnyi adat cserél majd gazdát minden hónapban

Tovább nő a fájlcsere

A különböző fájcserélő hálózatokon a becslések szerint globálisan 11 exabájtnyi adat cserél majd gazdát, ami nagyjából az észak-amerikai régió teljes internetforgalmának felének felel meg. A Cisco számításai szerint azonban 2014-ben a teljes lakossági internetforgalomnak csupán 17 százalékát generálják majd a fájlcserélők, ami a tavalyi 36 százalékos arányhoz képest jelentős csökkenést jelent.

Jelentősen bővülni fog a mobilinternet használata is: e hálózatok forgalma 2014-re a harminckilencszeresére fog bővülni. A hálózati eszközöket gyártó cég szerint az utóbbi tíz évben jelentősen emelkedett az internetelérések sebességének globális átlaga.

Csigalassúról gyors internetre váltottunk

Ez 2000-ben csupán 127 kilobit/s volt, amely egy mai nem 3G-s, olcsó mobiltelefonénak felel meg. 2010-ben egy átlagos internetező 4,4 megabit/s-os letöltést biztosító kapcsolaton böngészi a világhálót.

A tíz évvel ezelőtti átlagot képező kapcsolattal egy néhány megabájtos mp3 fájl letöltése még 3 percig tarott, ez egy 4 megabites eléréssel 5 másodpercre csökken. Egy DVD-minőségű film letöltése a 2000-es év átlagos netezője számára még három napig tartott volna, mostanra azonban már 2 óra alatt végezhet a feladattal.