Bringás mobiltöltő és dupla SIM-kártyás mobilok a Nokiától

Vágólapra másolva!
Dinamóból nyeri az elektromos áramot a Nokia új biciklis mobiltöltője, amelyet új, olcsó készülékekkel együtt mutatott be a finn gyártó. Ez utóbbiak közt két SIM-kártyát fogadni képes készülékek is megtalálhatók, amelynek akkumulátorát csak nagyon ritkán kell tölteni.
Vágólapra másolva!

A Nokia Kenyában mutatta be a fejlődő országok piacaira szánt új, olcsó készülékeit: ezek közül a C1-es típusjelzésű készülék érdekessége, hogy két SIM-kártyát is tud fogadni. A vállalat közleménye szerint a duplakártyás telefonon egy külön gomb szolgál arra, hogy a két előfizetés között válthasson a felhasználó, ezáltal mindig a kedvezőbb tarifával telefonálva.

Ritkán töltendő alapmobilok

Ugyanakkor a készülék ezért a kompromisszumért cserébe a Nokia eddigi összes készüléke közül a leghosszabb rendelkezésre állási idejét kínálja: ha nem fogadnak vagy kezdeményeznek hívást róla, elegendő hathetente feltölteni. Ez azért fontos, mert azokban az országokban, ahová szánják, az áramellátás nem mindig zökkenőmentes. A mindössze 30 euróba, vagyis mintegy 8 ezer forintnak megfelelő összegbe kerülő telefon egyébként színes képernyővel, vga-felbontású kamerával rendelkezik, és zseblámpával, FM-rádióval is ellátták, valamint hagyományos minijack-fülhallgatót lehet beledugni.

A Nokia C2-es modell esetében másképp oldották meg a dupla SIM-kártyás használatot: ebben a mobilban csak egy foglalat van, viszont bármikor, bekapcsolt állapotban is szabadon lehet cserélgetni azt egy olyan foglalaton keresztül, amelynek eléréséhez még az akkumulátort sem kell levenni. Ehhez a készülékhez már e-mail fiók is jár, és ennek elérését biztosító szoftvere is van, menüjében pedig mezőgazdasággal, egészséggel kapcsolatos oktatóanyagokat is elhelyeznek. A rádió mellett ez a készülék zenefájlokat is le tud játszani külön megvehető micro-SD memóriakártyáról. Ez a készülék kicsit drágábban, 45 euróért, azaz mintegy 12 ezer forintnak megfelelő összegért lesz majd kapható.

Dinamós mobiltöltő bringásoknak

Egy másik érdekes szerkezet a Nokia új biciklis töltője, amely a régi biciklikről jól ismert szerkezetről, egy dinamóból nyeri a működéséhez szükséges energiát. A szett egy kormányra rögzíthető telefontartót is tartalmaz, amely például akkor is jól jöhet, ha valaki GPS-es készülékkel rendelkezik, és azzal navigálna.

Arról egyelőre nem szolgált információval a gyártó, hogy egy átlagos Nokia-mobil akkumulátorának tíz percnyi beszélgetéshez való feltöltéséhez mennyit kell tekerni a biciklin, a közleményében csupán annyi áll, hogy a készlet megvásárlóinak többé nem kell aggódniuk telefonjuk lemerülése miatt. A biciklis töltőkészlet csak az év végén kerül a boltokba, így a nokiás bringásoknak az idén nyáron még nélkülözniük kell azt.

Forrás: [origo]