A wifi-botrány során használt módszert levédetné a Google

Vágólapra másolva!
Szabadalmaztatni akarja a Google a Street View autókba épített wifis adatgyűjtő megoldását. A szabadalmi kérelmet a Street View miatt pereskedő felhasználók találták meg - írja a The Register.
Vágólapra másolva!

A januárban beadott szabadalmi kérelem egy olyan módszer ír le, aminek segítségével a wifi routerek által küldött adatok összegyűjthetőek és elemezhetőek. Az irat szerint a leírás alapján elkészített eszközt autóba lehet szerelni, be lehet állítani folyamatos, vagy előre meghatározott időben bekapcsoló üzemmódra.

A szabadalmi kérelmet a Google legutóbbi adatgyűjtési botrányában érintett sértettek ügyvédei keresték elő. A keresőcég ellen több csoportos keresetet nyújtottak be, amikor kiderült, hogy a Street View panorámafényképezős autói nem csak fotóztak, hanem adatokat is gyűjtöttek az elérhető wifi hálózatokról. A járművek nem csak a hálózatok nevét és helyét rögzítették, a titkosítás nélkül üzemelő wifi pontok forgalmába is belehallgattak.

A Google már kifejezte mély sajnálkozását a jogtalanul gyűjtött adatok miatt, de a bocsánatkérés nem állította meg a céget beperelőket. Az adatgyűjtésben érintett sértettek személyenként 100 ezer dollárt szeretnének kapni kártérítésül.