Tényleg lapos lett az új iPhone

Vágólapra másolva!
Az iPhone 4 névre keresztelt készülék tényleg úgy néz ki, mint a korábban az Apple műhelyéből kikerült prototípusok. A legfontosabb újításokat előre tudni lehetett: az Apple-mobil vékonyabb, könnyebb, szebb a kijelzője és HD videót vesz fel, amit vágni is lehet rajta, és van rajta videós csevegőfunkció - de ez utóbbi csak wifin.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs jól elszórakoztatta a közönséget a 4. generációs iPhone San Franciscói bemutatóján annak ellenére is, hogy a legnagyobb meglepetést az idő előtt kiszivárgott prototípusoknak köszönhetően már lelőtték a techblogok. "Nem tudom, látták-e már" - tette fel a költői kérdést az Apple alapító-vezérigazgatója, amikor a mögötte lévő kivetítőn megjelent az ismerős forma, az eddigiektől eltérően elöl-hátul lapos, körben fémmel szegélyezett készülék.

Jobs közönsége hálásan fogadta a poént. A telefon fontosabb tulajdonságai ugyanazok, mint amiket előre tudni lehetett: tényleg van rajta egy előlapi kamera, tényleg van vakuja, és egy zajcsökkentő mikrofonja is, és tényleg az Apple saját fejlesztésű, A4 processzora működteti. A nevet viszont nem találták el az iPhone HD-t vizionáló - és erről termékplakátot is hamisító - médiahackerek. Az iPhone 4-gyel az iPhone OS, a mobilok szoftvere is nevet váltott: mostantól iOS lesz.

Észbontó felbontás egy tenyérnyi képernyőn

Az új készüléket Jobs azzal vezette fel, hogy több mint 100 újítást tartalmaz, amiből csak nyolcat, pontosabban nyolc nagy témakört ismertetett élőben, igaz, menet közben az eseményről tudósító Engadget és MacRumors.com blogok is elveszítették a fonalat. A felhasználók számára a legszembetűnőbb változás, amiről a kiszivárogtatások ellenére is keveset lehetett tudni, hogy a telefon újfajta, az eddigihez négyszer nagyobb felbontású és kontrasztarányú (1:800), jobb láthatósági szögű kijelzőt kapott, ami négyzethüvelykenként 326 pixelt jelenít meg. A Retina Display fantázianevű képernyő továbbra is folyadékkristályos technológiával működik, IPS rendszerű, vagyis nem AMOLED, mint ahogy sokan várták.

Forrás: AFP
Az iPhone 4 - pont, ahogy láttuk

A mobil háza negyedével karcsúbb, mint az eddigi, domborított hátú modellé. Az oldalán körbefutó fém csík tulajdonképpen a készülék váza, amibe beleépítették az antennákat is - így tudtak minden létező alkatrészt a vékonyabb tokba belezsúfolni a tervezők. Jobs szerint az A4 processzor használatát is az indokolta, hogy vékony és takarékos fogyasztású. Az Apple saját adatai szerint a mobil egy feltöltéssel 300 óra készenlétet, 7 óra beszélgetést, 6 óra 3G-s mobilnetezést, akár 10 óra videózást és 40 óra zenehallgatást bír ki.

A telefon mozgásérzékelő szenzorait is továbbfejlesztették, az eddigi gyorsulásmérő mellett már giroszkóp is van benne, így 6 térbeli tengely mentén érzékeli a mozgást, vagyis - elvileg - már pontosan tudja, hogyan áll a felhasználó kezében. Steve Jobs ezt az újítást egy térbeli Jenga-játékkal demonstrálta. A telefon fényképezőgépe 5 megapixeles lett, ledes vakuja van, és 720p-s felbontású HD-videót vesz fel, amit szerkeszteni is lehet rajta az 5 dollárba kerülő iPhone-os iMovie alkalmazással. A mobil a film készítésének helyét is folyamatosan rögzíti.

Csúcsjátékok és videotelefonálás az iPhone 4-en

Az Apple iPhone-ra is kihozza az iBook Store online könyvesboltot, amiben ugyanaz a választék lesz megvásárolható, mint az ipades változatban, és jegyzetelni is lehet majd benne egy virtuális post-it-szerű címkéző felületen. Az iTunes zeneáruház bármiféle megújításáról vagy zenestreamelésről azonban nem esett szó, a korábban már bemutatott multitaskingból viszont láthattunk egy kis ízelítőt.

Forrás: AFP
Már hat tengely mentén érzékeli a mozgást

Még az új iPhone bemutatása előtt beszélt az Apple vezetője arról is, hogy a mobilokra is elkészült a Facebookon népszerű Farmville kertészkedős közösségi játék, ami ugyanazokat a funkciókat nyújtja, mint a közösségi oldalon, vagyis ugyanúgy lehet majd ültetgetni és gyomlálni a barátokkal együtt, és lesz az iPhone-ra multitouch-os Guitar Hero is. Azt már csak az iPhone-bemutató végén árulta el, hogy újfajta hirdetési lehetőséget is bevezetnek a telefonra írt alkalmazásokban: a felhasználók a szoftverek elhagyása nélkül nézhetik majd majd meg a lekattintott hirdetéseket. Jobs még a bemutató előtt büszkélkedett el azzal, hogy az App Store-ban a letöltések száma átlépte az ötmilliárdot, és eddig már több mint egymilliárd dollárt fizettek ki a szoftverek vételárából a fejlesztőknek.

Steve Jobs utolsó meglepetése, vagyis a szokásos "one more thing", azaz a bemutató ráadása csak annyi volt, hogy kiderült, mire való a telefon előlapján elhelyezett kamera. Az új készülékkel ugyanis még mindig nem lehet videotelefonálni, csak wifin keresztül zajló videós chatelésre lesz jó keresztül, legalábbis egyelőre. Az új alkalmazást FaceTime-nak nevezte el a gyártó.

Az ára jó, de várni kell rá

Az iPhone 4 pont ugyanannyiba fog kerülni, mint a mostani 3GS készülékek. A kisebb, 16 gigabájtnyi memóriával szerelt készüléket 199 dollárért fogják árusítani, a duplaennyi memóriát tartalmazó 32 gigabájtos modell ára pedig 299 dollár lesz két éves hűségszerződéssel. A cég legolcsóbb típusa a 3GS marad, amit az új, szögletes iPhone-ok megjelenése után 99 dollárért lehet megvásárolni. A telefon ugyanúgy két színben, fehérben és feketében lesz kapható, mint elődei.

Forrás: AFP
FaceTime: csak wifin

Az iPhone 4-et június 24-étől az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban és Japánban fogják forgalmazni. A kütyü július 14-étől további 18 államban lesz elérhető, ám ezek listája egyelőre nem ismert. Az utolsó lépcső szeptember végén lesz, amikor nyolcvannyolcra bővül azoknak az országoknak a listája, ahol meg lehet venni az Apple legújabb telefonját.

A június 7-i termékbemutató nem zajlott le kellemetlen baki nélkül: amikor Steve Jobs először akarta megmutatni a nagy felbontású kijelzőn a New York Times weboldalát, a készülék nem tudta betölteni az oldalt sem wifin, sem 3G-n. Amikor az Apple-vezér a mobilnettel próbálkozott, valaki bekiabált: "Próbáld meg Verizonnal!" Az iPhone kizárólagos amerikai forgalmazója, az AT&T ugyanis sokak elégedetlenségét váltotta ki a gyenge mobilnet-szolgáltatásával, de a mostani bemutatóból az is kimaradt, amire emiatt szintén sokan vártak: az Apple nem jelentette be, hogy más mobilcéggel - a legvalószínűbbnek a Verizon tűnt - megegyezett volna a forgalmazásról. Jobs később a wifi-hálózatot kárhoztatta a hibáért, amit az előadáson összesen 570-en használtak, ezért meg is kért mindenkit, hogy kapcsolja ki a notebookját, hadd menjen tovább zökkenőmentesen a bemutató.